Bästa miniprojektorn 2024, bra & praktiskt både på arbetet och hemma

En miniprojektor kan användas för presentationer, för visning av bilder och för att titta på film. Det finns dock en hel del saker att titta på när du ska välja en projektor. Den måste nämligen passa det du ska använda den till. Här i texten ger vi dig råd kring projektorns ljusstyrka, dess avstånd till ytan och mycket annat. Vi har också granskat flera portabla projektorer för att du ska kunna hitta den som passar dig och dina behov bäst.

Topp 5 bland miniprojektorer

För att underlätta ditt val och inköp av miniprojektor har vi här satt ihop en köpguide för miniprojektorer där vi valt ut och lyft fram fem olika modeller som vi anser vara bästa miniprojektorer på marknaden just nu.

KategoriMiniprojektorLägsta pris
Bäst i TestLG PH550GWebbhallen.com
Bästa portablaAndersson PDX-1100Proshop.se
Mest prisvärdAcer C202iNetOnNet.se
Bäst till företagetAsus S1Proshop.se
Bästa batterilängdViewSonic M1CDON.com

LG PH550G test & recension

LG PH550G test & recension

Fördelar

  • Trådlös anslutning via Bluetooth
  • Hanterar 3D

Nackdelar

  • Kan inte projicera så bra på kortare avstånd
  • Mindre bra högtalare

LG PH550G är en liten projektor som kan användas och tas med överallt. Stoleken är ungefär 17 x 11 cm och med en tjocklek på fyra cm är projektorn mindre än en laptop. Trots den minimala storleken erbjuder projektorn en bild på upp till 100 tum och biokänslan infinner sig snabbt. För att titta på film, visa bilder, eller spela upp presentationer kan du enkelt ansluta ett USB minne med median direkt till projektorn och spela upp den. Inbyggd anslutning via Bluetooth gör också att hopkoppling med andra enheter underlättas rejält.

Materialet spelas upp med hjälp av en LED lampa och lampan håller i 30 000 timmar ungefär. Om du använder projektorn i åtta timmar varje dag kommer lampan att ha ungefär 10 års livslängd. Dessutom kan du titta på filmer och liknande i 3D teknik om du också har ett par 3D glasögon. Projektorn har också inbyggda högtalare vilket betyder att du inte behöver ansluta extra sådana om du inte vill. Att spela upp film eller presentationer i dagsljus kan vara svårt då projektorn inte är ljusstark nog, men i mörker fungerar det alldeles utmärkt. Det här kan dock ställa till det om man ska visa något på en plats där det inte går att släcka ner.

Den här projektorn kan projicera bild både på kort och långt avstånd från bildytan och det är en stor fördel eftersom man ibland inte har obegränsat med plats.

Projektorn är helt enkelt ett bra val för dig som vill titta på film hemma eller tillsammans med vännerna, men som samtidigt behöver kunna ta med projektorn till arbete eller skola för olika projekt.

Andersson PDX-1100 test & recenstion

Andersson PDX-1100 test & recenstion

Fördelar

  • Mycket liten och lätt
  • Prisvärd

Nackdelar

  • Många användare upplever dålig bildkvalité och högljudd fläkt

Den här projektorn får rent av plats i handen. Med en storlek på 13 x 8 cm är den en av de minska projektorerna vi testat och den väger bara strax under 300 gram. Projektorn kan anslutas till det vanliga elnätet med en medföljande strömkabel men den kan också drivas med batteri i upp till två timmar. Projektorn kan kopplas till chromecast eller till en dator med hjälp av HDMI-kabel. Någon anslutning via bluetooth finns dock inte. Inbyggda högtalare finns och de ger ett tillfredsställande ljud. Via AUX kan också externa högtalare kopplas in om man så vill det.

Det är enkelt att ställa in upplösningen på projektorn. Du kan välja bildstorlekar mellan 30-100 tum vilket räcker för de allra flesta. Precis som gällande många andra projektorer blir bilden sämre ju större bild man väljer. Bilden är dock i HD och med en ljusstyrka på 200 lumen fungerar projektorn bra i de flesta omgivningar. I väldigt starkt ljus kan det dock vara svårt att se den projicerade bilden. Man kan dock inte se ner på bildkvaliteten och kontrasten i övrigt. Projektorn kan dock inte användas för att titta på film eller presentationer i 3D kvalitet.

Priset är dock bra och man får väldigt mycket för pengarna. Om projektorn får jobba hårt kan man dock höra fläktarna jobba en del och vid en presentation eller filmvisning kan det vara störande för de personer som sitter närmast projektorn. Det är dock inget som påverkar miniprojektorns funktion i övrigt.

Den här projektorn har också en ingång för USB vilket gör att du lätt kan koppla in ett USB minne och titta direkt från det. Tack vare USB kan du också använda projektorn som en powerbank med en kapacitet på 6000 mAh. Hur mycket batteri projektorn har kvar ser du lätt genom att titta på batteriindikatorn som sitter på ovansidan.

Acer C202i miniprojektor test & recension

Acer C202i miniprojektor test & recension

Fördelar

  • Billig
  • Ingår en fjärrkontroll

Nackdelar

  • Ont om underlag och recensioner

Acer C202i är en DLP projektor i miniformat. Den mäter bara 11,5 x 11,5 cm och den är bara tre centimeter tjock. Det betyder att du lätt kan stoppa ner den i väskan eller i en lite större ficka. Projektorn kan användas i temperaturer mellan 5-40 grader och har en ljudnivå på omkring 29 decibel som max. Det är lägre än ljudet på ett bibliotek. Du behöver alltså inte oroa dig för störande ljud när du tittar på film eller presentationer. Projektorn drivs av el men den har också ett batteri på 9000 mAh som kan användas om du inte har tillgång till ström.

Det finns uttag för HDMI, USB samt AUX. Det gör att du lätt kan koppla projektorn till datorn, högtalarsystem eller direkt till ett USB minne för att spela upp olika media. Lampan är av LED typ och i normalläge håller den i ungefär 20 000 timmar. Väljer du istället att ha projektorn i ekonomiläge håller lampan i 30 000 timmar. Upplösningen är av WVGA typ och projiceringen kan ske på så kort avstånd som 0,7 meter. Även på ett längre avstånd som 2,9 meter projiceras en helt klart godkänd bild. Ljusstyrkan på 300 lumen gör också att bilden syns bättre om det är lite ljust i rummet. Allra bäst bild får man dock om utrymmet är relativt mörkt.

Specifikationer för Acer C202i miniprojektor

3D-kapabelNej
UpplösningWVGA (854 x 480)
Typ av lampaLED
LamplivslängdUpp till 30 000 timmar
Batteridrift5 timmar
Dimensioner (BxDxH)
Vikt350 g
Specifikationer för Acer C202i

Asus S1 miniprojektor test & recension

Asus S1 miniprojektor test & recension

Fördelar

  • Integrerad SonicMaster högtalare
  • Det uppladdningsbara batterier räcker i 3tim

Nackdelar

  • Behöver sannolikt externa högtalare vid filmvisning

Med en storlek på 11 x 10 x 3 cm och en vikt på 340 gram är Asus S1 en väldigt portabel miniprojektor. Batteritiden är tre timmar, men projektorn kan också drivas direkt via el. Du kan också använda projektorn för att ladda din mobil, och det fungerar även om projektorn inte är igång. Det är väldigt praktiskt på resan.

När du har ont om plats gör den här projektorn verkligen skäl för sitt namn. Du får rent av upp en 42 tums projicering även om projektorn bara står en meter från ytan du vill projicera på. Med RGB LED lampan som har upp till 30 000 timmars livslängd blir färgerna klara och naturtrogna. Den bild som projiceras får också en bra kontrast och den är skarp även när projektorn står på längre avstånd.

Det saknas uttag för till exempel chromecast men det går att koppla in externa högtalare om man inte anser att den inbyggda varianten ger ett ljud som är bra nog.

Den här projektorn passar lika bra hemma när det är dags att titta på film, som i skolan eller på arbetsplatsen. Tack vare att den är så liten är det inte heller något problem att till exempel ta med den på en längre resa.

Specifikationer för Asus S1 miniprojektor

3D-kapabelNej
UpplösningWVGA (854 x 480)
Typ av lampaRGB LED
LamplivslängdUpp till 30 000 timmar
Batteridrift3 timmar
Dimensioner (BxDxH)11,05 cm x 10,2 cm x 3,07 cm
Vikt342 g
Specifikationer för Asus S1

ViewSonic M1 miniprojektor test & recension

ViewSonic M1 miniprojektor test & recension

Fördelar

  • 6 h trådlös underhållning
  • Utmärkta högtalare från Harman/Kardon
  • Fjärrkontroll ingår

Nackdelar

  • Behöver laddas efter 10 dagar trots avstängd

ViewSonic M1 är en portabel miniprojektor. Måtten är lite större men å andra sidan får du upp till sex timmars batteritid vid sidan av driften på ström. Dessutom kan projektorn skapa en bild på mellan 24-100 tum med bra resultat. Kontrastförhållandet är hela 120 000:1 vilket är en väldigt bra siffra.

Med anslutningar för MicroSD, USB C, USB och HDMI kan du enkelt ansluta i stort sett vilka enheter som helst till projektorn och det gör den extra enkel att använda. Ansluter du en laptop via USB C ingången kommer projektorn också att ladda upp sitt batteri samtidigt som man tittar på film eller visar en presentation. En stor fördel är också att det finns en AUX ingång som gör att du kan koppla in hörlurar eller externa högtalare om du vill använda surroundljud istället för de inbyggda högtalarna i projektorn. De inbyggda högtalarna är från tillverkarna Harman/Kardon vilket ger ett väldigt bra ljud.

Specifikationer för ViewSonic M1 miniprojektor

3D-kapabelNej
UpplösningUpp till 1920 x 1080
Typ av lampaLED
Lamplivslängd30 000 timmar
Batteridrift6 timmar
Dimensioner (BxDxH)14,8 cm x 12,6 cm x 4,05 cm
Vikt750 g
Specifikationer för ViewSonic M1

Med den här projektorn finns det flera inställningsmöjligheter och dem kommer du åt via knapparna på projektorn eller genom den medföljande fjärrkontrollen. Tack vare foten som också är ett linsskydd vid transport kan du enkelt placera projektorn på olika platser utan att du behöver ta med ett annat stativ till den. Foten justerar sig också efter olika grader så att bilden inte blir förvrängd när du tittar på den.

Lampan av LED typ är både strömeffektiv och den har en lång livslängd. Man räknar med att den håller i åtminstone 30 000 timmar, och det är tio år om projektorn används åtta timmar varje dag. Dessutom får du 1,07 miljoner färger och extremt bra kontrastförhållanden som gör bilden extra skarp.

Vad är en miniprojektor?

En miniprojektor är i princip samma sak som en stor projektor. Den används för att spela upp film, för att visa presentationer eller för att projicera bilder på en slät yta. En miniprojektor är dock mycket portabel och den väger inte mer än en mobiltelefon. De flesta miniprojektorer får rent av plats i fickan och är perfekta i skolan, på arbetsplatsen eller bara för att titta på film tillsammans med kompisarna om man inte vill sitta och titta på mobilens lilla skärm. En miniprojektor kan anslutas till nästan alla enheter. Mobiler, surfplattor, kameror, DVD-spelare, laptops och mycket annat är sådant som lätt kan anslutas.

De portabla projektorerna använder i stort sett samma tekniker som en större projektor. Vissa av dem projicerar med laser, andra med hjälp av LED, men de drivs på batterier och väger betydligt mindre.

Hur portabel behöver projektorn vara?

När du ska välja en projektor bör du se till att sikta på bästa möjliga bildkvalitet. Projektorns upplösning matchar den du oftast använder. Om projektorn har färre antal fysiska pixlar kommer bilden att bli sämre än på din vanliga skärm. Du behöver också se till att projektorn kan hantera de filformat du vill använda.

Portabla och bärbara miniprojektorer är uppskattade.

När det gäller miniprojektorer finns det inte så stora valmöjligheter när det gäller upplösning. De allra minsta varianterna är främst tänkta för att visa presentationer på och då är kvaliteten inte lika viktig. Vill man ha en bra bildkvalitet som också passar film får man vara beredd att lägga lite mer pengar på projektorn och ofta får man också gå upp ett par steg i storlek. Det beror helt enkelt på att det krävs större och mer komplicerad utrustning för att kunna spela upp högre kvalitet och dessutom behövs en större lins. På de riktigt små projektorerna kan du i regel inte heller välja vilken upplösning du vill ha, och alternativ för widescreen är väldigt ovanligt.

Vilken ljusstyrka behövs i en miniprojektor?

När det gäller inköp av projektor måste man också tänka på dess ljusstyrka. Stora projektorer kan rent av vara för ljusa och med det ge en sämre bild. Projektorns bild kan också vara för mörk och då blir det svårt att se den projicerade bilden.

När det gäller miniprojektorer behöver man dock inte oroa sig för att bilden ska bli för ljus. Där man kan i princip gå efter att projektorn är bättre ju ljusare den är. Det beror helt enkelt just på att projektorn är så pass liten.

De allra svagaste miniprojektorerna har en ljusstyrka på ungefär 10 lumen. Det går att projicera en bild i ungefär 24 tums storlek i ett helt mörkt rum med den. De kraftigare varianterna har mellan 100-200 lumen i ljusstyrka. Projektorer omkring 100 lumen kan ta upp en bild i 40-tums storlek när det är relativt mörkt. Om du vill kunna visa en bild i dagsljus bör du dock satsa på en projektor med minst 200 lumen.

Mer om ljusstyrka hos mini-projektor

Ljusstyrkan hos projektorn mäts i lumen och det är helt enkelt ett mått som talar om hur mycket ljus projektorn kan sprida över en viss yta. Det måste du ha koll på när du väljer en projektor.

Ibland kan du inte styra över ljusförhållandena där du ska visa en film eller presentation och att då ha en för svag projektor som inte kan projicera en sebar bild i dagsljus kan ställa till det. Om du vet att projektorn ska användas på flera platsen är en mer ljusstark variant ett klokt val.

Om kontrast

Ordet kontrast beskriver en bilds skillnader mellan svart och vitt och den påverkar bilden rejält. Vissa projektorer har en hög kontrast, andra en lägre. Man talar ofta om kontrastförhållanden när det gäller bilder. Om den här punkten är 2000:1 är den vitaste punkten i bilden 2000 gånger ljusare än den svarta. Om projektorn har en hög kontrast återges bilden mer skarpt och naturtroget än om kontrasten är låg.

Beroende på hur ljusförhållandena är där man ska använda miniprojektorn kan man behöva starkare eller svagare kontrast. En projektor som ska användas till film behöver i regel starkare kontrast än en projektor som används till presentationer i dagsljus. De flesta miniprojektorer har i dag en kontrast på minst 5000:1 och det räcker långt.

Format & upplösning

När det gäller presentationer kanske upplösningen inte är det första man tänker på så länge de uppgifter som behöver synas faktiskt kommer fram. Ska man däremot visa bilder eller film behöver man en bättre upplösning. Med upplysning menas hur många pixlar som finns i den projicerade bilden. Ju fler pixlar det finns, desto bättre är upplösningen och desto mer detaljerad blir bilden. Att välja sig vid högsta möjliga kvalitet har i dag blivit lätt tack vare HD skärmar på mobiler, tv-apparater och mycket annat. När du siktar på att köpa en projektor bör du i alla fall leta efter en variant som har WXGA eller HD upplösning. Det räcker för enstaka filmklipp, presentationer och bilder. Ska du i huvudsak titta på film och prioriterar detaljer framför allt bör du titta efter en miniprojektor med full HD.

Tänk dock på att det inte alltid är så att du kan få högsta möjliga upplösning på det du spelar upp även om du har en bra miniprojektor. Det har helt enkelt att göra med din enhet och med din internetuppkoppling. En lite äldre enhet kan ha svårt att hantera bra upplösning och då kan filmen börja lagga. Samma sak gäller om man streamar en film och internetuppkopplingen inte är bra nog. Då kanske man trots allt får välja en lägre upplösning. Tänk på de här aspekterna när du ska välja en miniprojektor.

En annan sak du bör ha i åtanke är att en miniprojektor i regel inte kan erbjuda samma upplösning som en stor projektor. Till ett högkvalitets hemmabio behövs till exempel en projektor med 4K men de flesta små projektorer har HD eller möjligen full HD som max. När det gäller formatet på den projicerade bilden kan det också vara lite si och så med inställningsmöjligheterna. Vissa projektorer i miniformat har dock widescreenformat och det får ses som helt godkänt.

Angående kontrastförhållande

I ett rum som är helt mörkt gör kontrasten en hel del när det kommer till att få bilden så exakt projicerad som möjligt. Även om man inte kan beröra bildkvalitet och liknande utan att också nämna kontrasten ska man inte låta valet hänga just på kontrastpunkten. Det bör inte vara kontrasten som bestämmer vilken projektor du ska köpa. Du bör dock ha koll på vad kontrast är.

Fundera på hur du ska ansluta

När du ska använda en projektor måste du ansluta den på något sätt. Det är en aspekt som du bör titta på innan köpet. Om du vill ansluta din projektor direkt till internet bör det finnas uttag för det. Många projektorer av miniformat har SVGA och kompositkontakter men se till att de kontaktuttagen verkligen är kompatibla med din dator, kamera eller annan utrustning. Om inte kan du behöva köpa till extra tillbehör för att koppla in projektorn.

Modell och märke hos miniprojektorn

Ofta väljer man saker som kommer från ett märke man känner till, och det är inte helt fel tänkt. Om företaget tidigare levererat saker av hög kvalitet kommer det antagligen att fortsätta. Likaså kan många välja en modell som är en uppdaterad form av en projektor man haft tidigare. Då känner man till det mesta och det känns tryggt.

Vilken miniprojektor ska man köpa?

Men det är klokt att inte bara låsa sig fast vid det man redan känner sig till. Ibland kan det rent av vara smart att prova ett nytt märke eller en helt annan modell. Kanske är det så att man blir positivt överraskad och genast fattar tycke för den nya miniprojektorn?

Kostnad för miniprojektor

När det gäller miniprojektorer kan du snabbt märka att kostnaderna för dem varierar en hel del. Det är flera faktorer som spelar in i priset. Tänk också på att räkna in alla eventuella tillbehör i den faktiska kostnaden.

En miniprojektor med hög upplösning, bra kontrast, flera anslutningsmöjligheter, internt minne och andra bra funktioner kommer att kosta mer än en liten projektor som bara kan visa bilden i mörka rum och med låg upplösning.

Beroende på vad du ska använda projektorn till kan det vara läge att investera större eller mindre belopp i den. Ska den vara till en hemmabio kanske du vill betala lite mer än om du bara ska visa en enstaka presentation på arbetet eller i skolan vid något tillfälle då och då.

Tips innan köpet av miniprojektor

Innan du köper en miniprojektor finns det en hel del saker och aspekter du bör fundera över. För att projektorn verkligen ska passa dig är det viktigt att du inte bara kastar dig in i ett köp och tar en billig projektor. Här tar vi upp några av sakerna du behöver ha koll på.

En av de kanske allra viktigaste sakerna att tänka på är hur långt batteri det finns i projektorn. Det är långt ifrån alla miniprojektorer som kan anslutas till elnätet och att behöva avbryta mitt i en film och ta en flera timmar lång paus kan vara väldigt störande. Att ta en paus mitt i en presentation kan också ses som väldigt olämpligt. Till vissa projektorer följer det med extra batterier som kan bytas på någon minut. Du gör dock klokt i att förvissa dig om hur lång batteritid projektorn har så att den fungerar till det du tänkt använda den till.

En annan sak som är viktig att se över är hur ljud och bild fungerar. Bilden ska vara bra och det ska synas vad som visas. Tänk också på att ljudet bör vara bra om man ska titta på film eller lyssna på något. Man kan ansluta andra högtalare man det kan vara osmidigt om man ska visa en presentation på annat håll.

Se också över specifikationsförhållandena. De har att göra med hur långt ifrån, eller hur nära ytan man projicerar på som projektorn kan placeras. I vissa fall kan man behöva ha projektorn nära, i andra fall längre bort och det måste projektorn klara av.

Sammanfattning

Om du låter ditt val av projektor ta tid och om du reflekterar över de saker vi tagit upp i texten är chansen större att du kommer att hitta en miniprojektor som du verkligen är nöjd med. Miniprojektorer kan användas på väldigt många sätt och genom att studera de olika varianterna kan du hitta den som bäst passar dina behov för streaming och presentationer.

Hur gick testerna av miniprojektor till?

Våra testvinnande miniprojektor i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Källor

LG PH550G

9.9

Pris

9.5/10

Batteritid

10.0/10

Ljusstryrka

10.0/10

Livslängd

10.0/10