Bäst bakmaskin 2021 – gott nybakat bröd hemma utan problem

Bäst i Test bakmaskin

I denna köpguide med tester av bakmaskiner har vi valt ut 5 olika bakmaskiner till bäst i test inom olika kategorier. Nedan ser du utvalet över vilka bakmaskiner som just nu kan anses vara bäst i test.

KategoriBakmaskinCirkaprisLägsta pris
Bäst i TestMorphy Richards Breadmaker1,975 krWhite Away
För nybörjarenAndersson Bakmaskin BDM 2.2699 krNetOnNet
Mest prisvärdMorphy Richards Homebake1,735 krWhite Away
Flest bakprogramAriete Pane Express 10001,571 krCDON
Mest funktionerMorphy Richards 5020002,136 krWhite Away

Är ett av dina stora intressen att baka bröd, framför allt matbröd? Då kan du ha stor nytta och glädje av en rejäl bakmaskin i köket som gör det mesta av jobbet åt dig. Med en bakmaskin i köket går det både enkelt och snabbt att få till färskt bröd, redo att avnjutas till frukost på morgonen.

Marknaden är dock lite av en djungel med mängder av olika modeller och det kan vara svårt att hitta rätt. Modellerna kan skilja sig markant jämfört med varandra både när det kommer till utseende men även funktioner och kapacitet. I den här artikeln jämför vi olika modeller och märken utifrån de tekniska specifikationer och beskrivningar som finns tillgängliga.

Vad är en bakmaskin?

Som tidigare nämnts så gör en bakmaskin arbetet åt dig när det kommer till att baka bröd. Du behöver inte längre stå och knåda degen i timmar, den här maskinen bakar brödet åt dig på ett mycket effektivt sätt.

Man kan jämföra en bakmaskin med en gryta för slow cooking, du lägger i alla ingredienser i maskinen som du behöver till brödet, sätter på timern när du vill att maskinen ska börja sätta igång med brödbakandet och sedan är det bara att vänta. Eller göra något annat samtidigt. På så sätt kan du alltid ha färskt bröd när du vill, trots att du egentligen inte har tid för att baka. Förbered maskinen på morgonen när du åker till jobbet och ha färdigt bröd till middagen när du kommer hem. Eller förbered den på kvällen och ha nygräddat bröd till frukosten på morgonen.

Så fungerar en bakmaskin

Efter att du har måttat upp och lagt i alla ingredienser i bakmaskinen och satt igång den så börjar processen till att färdigställa ditt bröd. Maskinen blandar ingredienserna och knådar degen till en perfekt konsistens. Bakmaskinen reglerar också temperaturen under jäsningen så att degen har bästa möjliga jäsningsförmåga för att bli ett luftigt och saftigt bröd. En del modeller har särskilda utrymmen där man lägger i jästen så att den inte blandas med degvätskan innan bakningen ska dra igång. På så sätt håller sig jästen fräsch ända fram till bakning trots att du har förberett ingredienserna flera timmar tidigare.

Efter att brödet har jäst ordentligt så är det dags för gräddning. Detta är också något som sker per automatik utifrån hur du har ställt in timern för att brödet ska vara klart. En del avancerade maskiner har sedan brödet på eftervärmning fram till att det plockas ut. Detta kan vara uppskattat om det handlar om en kortare tid men om brödet får ligga för länge i värmen är det lätt hänt att det blir torrt och tråkigt.

En del bakmaskiner hjälper dig inte bara att baka matbröd, utan kan även baka fikabröd i form av bullar, kakor eller tårtor.

Hur stor är en bakmaskin?

Storleken på bakmaskinen är ofta i förhållande till dess kapacitet. Kapaciteten brukar räknas utifrån hur stor deg som maskinen kan hantera, alltså hur stor behållaren är. Storleken kan därför variera kraftigt mellan olika modeller.

Bakmaskinen Morphy Richards 48319 utsågs till bäst i test av danska Familjejournalen och den har en kapacitet på bröd upp till 900 gram. Den erbjuder också 19 olika bakprogram och har en storlek på 375 x 290 x 330 millimeter. Den väger 6,4 kilo. Det finns modeller som är både större och mindre än Morphy Richards 48319.

Utöver kapaciteten så kan också funktionerna vara avgörande när det kommer till storlek. En maskin med mycket teknik och med mängder av olika funktioner tar i regel också större plats.

Därför bör du ha en bakmaskin för bröd

Om du gillar tanken på att äta färskt hemmagjort bröd men inte gillar tanken på att stå i köket och knåda deg i flera timmar, då ska du investera i en brödbakmaskin. Det sparar dig tid till att göra annat samtidigt som du får ta del av det goda. Beroende på dina krav och ambitioner på bröd och bullar så finns det som sagt flera olika modeller på bakmaskiner, vi rekommenderar våra bäst i test bakmaskiner. Du kommer garanterat hitta någon som tillgodoser just dina behov och önskemål om du tar dig tid att jämföra olika modeller. Med en bakmaskin så är det inte bara själva bakningen som blir effektivare utan även arbetet efteråt. Det blir betydligt mindre disk och olika redskap att ta reda på efter att bakningen är klar. Så istället för att ta itu med disk och att röja upp i ett stökigt kök är det bara för dig att sätta dig ned och hugga tänderna i det färska brödet som är klart.

Bakmaskinen sköter sig dessutom själv. Du häller bara ned alla ingredienser som behövs för det bröd som du önskar och ställer in timern när du vill att brödet ska vara klart. Det betyder att du inte behöver stå och passa på ugnen och hålla koll så att brödet inte blir för välgräddat. Här får du perfekt bröd varje gång precis när du vill ha det.

En bakmaskin drar dessutom mindre el än vad en ugn gör vid brödbakning så det är inte bara tidseffektivt, utan även kostnadseffektivt. Efter en tid kanske du inte ens behöver köpa bröd i affären längre.

Du kan baka olika sorters bröd i en bakmaskin och kan på så sätt variera dig utifrån vad du är sugen på. Det är också lätt att anpassa efter olika allergier eller till exempel glutenintolerans.

Välj bäst bakmaskin utifrån dina behov

Bakmaskiner har varit med i hemmen i över ett sekel och har under den tiden utvecklats och blivit allt vanligare. Idag finns det fler modeller och märken på marknaden än någonsin tidigare och det kan kännas svårt att veta vilken bakmaskin som man ska välja. Vilken är egentligen den bästa bakmaskinen för just dina behov? För att veta det behöver du reda ut vilka dina behov är.

Det kan vara bra att fundera över hur ofta man vill baka bröd och om man vill baka både matbröd och sötebröd då det kan vara en vägledning i vilken modell som man ska ha. Man kan också läsa olika tester för att se vilka modeller som är bäst i test utifrån olika kriterier. Bakmaskinerna finns i alla olika prisklasser, allt från 870 kr där modellen OBH-6544 ligger till de som kostar mer än tusen kronor till, exempelvis Panasonic SZ ZB2512. Det finns även ännu billigare och ännu dyrare maskiner. De nämnda modellerna har båda utsetts till bäst i test av olika tidningar trots att de skiljer sig åt ganska rejält. Ett tips är därför att läsa olika specifikationer på modellerna för att se hur de skiljer sig åt och vilken som kan leva upp till ens önskemål och krav.

OBH Nordica 6544 bakmaskin test och recension

OBH-6544 bakmaskin test och recension

För att jämföra dessa två maskiner som båda har utnämnts till bäst i test så kan man säga att OBH-6544 är en maskin som ligger i mellanskiktet när det kommer till priset. Det är av den danska Familjejournalen och Ekstra Bladet som bakmaskinen har utsetts som bäst i test. I båda testerna så är det priset som är en klar fördel för OBH-6544 och att den ger mycket för pengarna. Förutom det så är den lätt och smidig att använda och går enkelt att flytta genom ett bärvänligt handtag. Maskinen erbjuder 12 olika bakprogram och har en medföljande receptbok med både glutenfria bröd, ljust bröd och rågbröd. Här kan du direkt sätta igång att prova dig fram och baka ett bröd som verkar gott. Även brödets ytskikt kan man reglera i denna maskin, om man vill ha en hårdare yta eller en mjukare. Storleken på brödet som denna maskin kan baka uppgår till 90 gram och du kan sätta på en timer som fördröjer din bakning med upp till 13 timmar. Det här är en relativt enkel maskin som passar den som vill baka vanligt bröd lite då och då.

Panasonic SD ZB2512 test och recension

Modellen Panasonic SD ZB2512 anses vara något lyxigare både när det kommer till prisklass och utbud på brödet som den kan baka. Med hjälp av Panasonic SD ZB2512 kan man inte bara baka matbröd utan även surdegsbröd, kakor och marmelad med gott resultat. Maskinen har utsetts till bäst i test av Expertreviews.co.uk där man lyfter fram dess specialfunktioner. Till exempel så kan man hälla i jästen i en speciell behållare så att den inte förstörs i degvätskan innan den ska blandas i, om bakningen ska fördröjas. Likaså kan man hälla i brödfyllning såsom nötter, russin och annan torkad frukt i en annan behållare för att de ska blandas i degen i precis rätt tidpunkt. Det gör att resultatet av det färdiga brödet blir lite bättre än med andra maskiner som inte har den möjligheten att dela upp ingredienser.

Nackdelen som är med denna maskin är att den är tung. Den har en vikt på hela 7,6 kilo trots sitt nätta utförande, något som gör att man inte gärna flyttar omkring på den. Den här maskinen bör ha en given plats framme för att den ska kunna användas maximalt.

Det finns ytterligare funktioner som gör att denna maskin sticker ut från sina konkurrenter. Funktionerna är högteknologiska och den kontrollerar till exempel temperaturen i omgivningen för att anpassa sin egen temperatur för bäst resultat av brödet. Här har man inte lämnat något åt slumpen utan fokuserar på slutresultatet som ska vara mer än tillfredsställande.

Panasonic SD ZB2512 bakmaskinen har 33 olika program att välja mellan men trots det så framstår den som användarvänlig. Denna maskin är lyx från början till slut.

Så använder du en bakmaskin

Att använda en bakmaskin för att baka bröd är oftast enkelt och kan upplevas som lättare än att baka i vanlig ugn. Trots att flera maskiner är väldigt användarvänliga så kan det ändå vara en viss uppstartssträcka innan man har lärt känna sin maskin och hittat den rätta tekniken. En av de största skillnaderna mellan att baka bröd i maskin jämfört med i ugn är att utrymmet är än mer begränsat. Det är därför av största vikt att receptet följs till punkt och pricka, här finns inte utrymme att höfta sig fram. Det är inte en rolig historia om brödet bränner fast i maskinen så det bör man undvika så långt som möjligt.

Ett annat tips för att använda en bakmaskin är att man med fördel kan använda sig av torrjäst istället för färsk jäst då resultatet oftast blir en aning bättre. En del maskiner har som nämnts separata behållare för jästen så att den inte ska blandas med degvätskan innan det är dags för bakningen att påbörjas. Om det inte finns en separat behållare att lägga jästen i är det bra om man försöker separera jästen från degvätskan så gott det går ändå. Om jästen blandas med degvätskan för tidigt så påbörjar jäsningsprocessen innan degen har knådats och det ger inte ett bra slutresultat.

Vissa bakmaskiner har också snabbprogram som gör att man påskyndar processen och snabbare får ett färdigt bröd. Men som med allt som ska påskyndas så blir inte resultatet lika tillfredsställande som om det får ta sin tid.

Så underhåller du din bakmaskin

Som med mycket annat så krävs det en del underhåll för att bakmaskinen ska kunna leverera bra resultat gång efter gång. De allra flesta är dock väldigt lättskötta och det är bara att torka ur behållaren med papper när man har tömt den på brödet. Degkrokarna tar man lätt loss från maskinen, låter dom ligga i blöt en stund för att lätta upp intorkad deg innan man diskar dem som vanligt. Om du har kostat på dig en brödmaskin som är bäst i test så vill man såklart ta hand om den på bästa möjliga sätt. Med varje maskin kommer det skötselråd och det är klokt att läsa igenom dem och följa dem så gott man kan. Skötselråden skiljer sig mellan olika modeller och märken.

Sammanfattning om bakmaskiner

KategoriBakmaskinCirkaprisLägsta pris
Bäst i TestMorphy Richards Breadmaker1,975 krWhite Away
För nybörjarenAndersson Bakmaskin BDM 2.2699 krNetOnNet
Mest prisvärdMorphy Richards Homebake1,735 krWhite Away
Flest bakprogramAriete Pane Express 10001,571 krCDON
Mest funktionerMorphy Richards 5020002,136 krWhite Away

Med hjälp av en bakmaskin kan du alltså alltid ha tillgång till färskt och hembakat bröd. Det här är en köksapparat som gör jobbet åt dig medan du ägnar dig åt annat, till exempel är på jobbet, sover eller umgås med vänner och familj. Det enda du behöver göra är att noggrant mäta upp de ingredienser som står i receptet och lägga i dem i maskinens behållare. Sedan kan du antingen starta maskinen direkt eller ställa in en timer som finns på en del maskiner och sedan sköter bakningen sig själv.

När det är dags så sätter bakmaskinen igång med att blanda ingredienserna, knåda degen till perfektion, låter den jäsa tillräckligt länge och avslutningsvis gräddar brödet så att det blir riktigt saftigt och får en fin yta.

Med hjälp av timern kan du själv bestämma när du vill njuta av färskt bröd. Sätt igång den på kvällen och du har hembakat bröd färdigt på morgonen eller sätt igång den på morgonen och du har färdigt bröd till middagen efter jobbet. När man vill ha nybakat bröd på morgonen är det bra att se till att jästen, vanligtvis torrjäst, läggs i en egen hög i mjölet så att den inte blandas ut i degvätskan för tidigt. En del bakmaskiner har en separat behållare för jästen.

En bakmaskin gör det enkelt att börja baka sitt eget bröd och man kan lätt prova sig fram efter ett nytt favoritbröd eller variera sig mellan olika sorters bröd. När brödet bakas i maskin sparar det dig tid, både när det kommer till själva bakandet men också efteråt då det blir minimalt med disk.

Har man bestämt sig för att köpa en bakmaskin kan det vara bra att veta vad som finns på marknaden och vad man själv är ute efter. Det finns mängder av olika modeller som alla skiljer sig åt både när det kommer till pris men också funktioner. Kolla gärna igenom olika tester för att se vilka maskiner som har utsetts till bäst i test i just er prisklass.

Man bör också tänka över hur mycket bröd man kommer baka och hur stora bröd. Olika maskiner har olika kapacitet och maskinens storlek brukar avslöja hur stora bröd den också kan baka. Ibland avgör funktionerna storleken på maskinen, då en mer avancerad maskin ofta är större.

När bakmaskinen sedan har kommit hem så är det bara att börja experimentera. Till många maskiner följer det med några recept som man kan sätta igång med på en gång. Dessa recept brukar vara varierande och innehålla både ljust, mörkt och surdegsbröd. En del bröd har också torkad frukt eller nötter i sig som pricken över i:et. På en del maskiner kan man även ställa in brödets skorpa, om man vill ha den hård eller mjuk.

Källor

Morphy Richards Breadmaker - Bäst i test

9.7

Rengörning

10.0/10

Användarvänlighet

10.0/10

Hållbarhet

9.5/10

Smak

9.5/10

Timerns funktionalitet

10.0/10

Funktionalitet

9.0/10

Detta gillade vi

  • Bakar glutenfritt
  • Mångsidig med mycket funktionalitet
  • Snabbprogram
  • Nybakat bröd på morgonen med hjälp av inbyggd timer