Bäst kompostkvarn 2021 – tag vara på trädgårdsavfallet

Inledning – om kompostkvarnar

Sverige är ett fantastiskt land på många sätt. Inte minst är landet naturskönt. Det går dock inte att sticka under stol med att vi också har en hel del varierande väder och visst är säsongerna tydliga. Under våren står krokusarna redo och under hösten står träden i brand med sina vackra röda, orangea löv. Det hösten också bringar med sig är en hel del fallna löv som ligger kvar på marken. Ett smidigt och enkelt sätt att bli av med dessa är genom en riktigt bra kompostkvarn.

Det finns flera tillfällen då man kan vara i behov av en bra kompostkvarn. Som tidigare nämnt kan du använda dig av den för att bli av med störande löv från t.ex. din trädgård, men du kan också använda den för att samla och bli av med grenar efter att du har klippt buskarna. Med en kompostkvarn får du ett trädgårdsredskap som du kommer att ha stor användning av nästan hela året runt, åtminstone om du är på jakt efter ett sätt att skapa en så bra kompost som möjligt och slippa elda.

Vi har testat samt sammaställt flera olika tester av kompostkvarnar för att ta fram vilken kompostkvarn som just nu anses vara bäst i test. I denna artikel hittar du resultaten av dessa tester samt en generell köpguide för dig som letar efter bästa kompostkvarnen för dig och dina behov.

5 bästa kompostkvarnarna 2020

Nedan hittar du våra utvalda fem bästa kompostkvarnar som finns på marknaden just nu. Detta kompostkvarnar har valts ut till Bäst i Test baserat på olika tester som utförts genom åren. Den kompostkvar som vi primärt rekommenderar har hamnat i kategorin Bäst i test.

KategoriKompostkvarnCirkaprisLägsta pris
Bäst i TestBosch AXT 25 D4,600 krGarden Store
PopulärastWOLF-Garten SDL 2800 EVO3,600 krGarden Store
Mest prisvärdMTD Kompostkvarn SL 28002,700 krCDON
Flest funktionerBosch AXT 25 TC5,750 krGarden Store
UtmanarenStiga Bio Silent 25003,000 krGarden Store

För- och nackdelar med en kompostkvarn

Det finns en hel del saker som kan vara bra att tänka på när du planerar att skaffa dig en kompost. För det första måste du se till att ha en tillräckligt stor mängd med ting så att du kan kompostera flera saker på en och samma gång. Du behöver även se till att du har en bra blandning av det gröna materialet. Här bör du satsa på en blandning som är så kväverik som möjligt, samtidigt som du även bör tillägga en del brunt material som är rikt på kol, så väl som vatten. Att tillsätta vatten behöver du dock endast göra om det är fuktigt, annars kan du avstå från detta. Ytterligare en sak som din kompost bör innehålla är luft och gärna rikligt med detta, så hur kan en kompostkvarn då komma till användning?

Vi börjar med att titta närmare på de fördelar som kompostkvarnen har. En av de främsta fördelarna är att du inte själv behöver göra grovarbetet med att hugga trän och grenar i mindre delar. Kompostkvarnen sköter arbetet åt dig och hugger av trän i tillräckligt små bitar för att säkerställa att det finns tillräckligt med luft och bakterier för att inte bara kompostera på ytan, utan även på djupet av materialet. Kompostkvarnen ser dessutom till att det uppstår en hög temperatur på en gång, vilket ser till att din kompost har så optimala förhållanden som möjligt.

Att använda en kompostkvarn Fördelar & nackdelar.

Hur är det då med nackdelar och finns det några sådana? Jo, det finns nackdelar även här. En kompostkvarn är bra till mycket, men dessvärre så är de inte alltid så snabba att använda sig av som man kanske hade önskat sig. De kompostkvarnar som säljs för hemmabruk behöver dessutom vara utrustade med ett litet inlopp. Inloppet ska vara så litet att man inte kan råka komma ner med händerna, men detta kan sätta käppar i hjulen för den som vill få ner större grenar. I dessa fall kan man manuellt behöva dela grenarna innan man använder sig av kvarnen. Ytterligare en nackdel med kompostkvarnar är att du behöver se till att ha rätt typ av skyddsutrustning för att få använda dig av dem. Det betyder att du behöver ha öronskydd så väl som skyddsglasögon för att kunna utföra arbetet på ett tryggt och säkert sätt. En kompostkvarn är inte den tystaste maskinen på marknaden och du behöver se till att öron så väl som ögon är skyddade under processen.

Vad är en kompostkvarn?

Innan du införskaffar dig en kompostkvarn är det naturligtvis viktigt att du vet vad det faktiskt är och hur du kan använda dig av den. Enkelt förklarat kan man säga att en kompostkvarn är en typ av redskap/maskin som du kan använda dig av för att enklare skapa högkvalitativ kompost. Kompost består av avfall från ett flertal olika organiska produkter, t.ex. grönska och trä. När dessa olika organiska produkter blandas samman så får du en fyllning som är både bra och väldigt näringsrik. Fyllningen, även kallad mylla, kan du sedan använda dig av för att få en bättre fart på ditt grönsaksland så väl som i din trädgård. Den koncentrerade näringen ger en optimal miljö för saker att växa på. Att slänga en stor gren på grönsakslandet är dock ingen hit och det är här kompostkvarnen kommer in i bilden. Kompostkvarnen ser till att grenar och kvistar hackas och delas ner till mycket små och fina bitar, något som lämpar sig betydligt bättre att odla på. Här är det dock viktigt att du är noga med att läsa igenom instruktionerna för just den kompostkvarn som du har valt att använda dig av. På så sätt kommer du att ha bättre koll på vad din kvarn kan och inte kan göra.

Vem är i behov av en kompostkvarn?

En kompostkvarn är ett trädgårdstillbehör som nästan alla trädgårdsfixare är i behov av. Kvarnen hjälper dig att se till att hålla din trädgård snygg och ren, genom att kompostera löv, kvistar eller t.ex. grenar som blir kvarliggandes efter att du har fixat i trädgården. Genom att ha en kompostkvarn kan du skapa din alldeles egna kompost och på så sätt få en näringsrik mylla att använda dig av.

Kompostkvarnen är dessutom en riktigt bra investering för den som vill spara in på pengarna så väl som sin tid. Utan en kompostkvarn är risken stor att du behöver anlita en trädgårdsarbetare för uppgiften, något som i sin tur hade kostat dig en hel del och du hade dessutom gått miste om komposten.

Välja kompostkvarn – så ska du tänka

Att välja kompostkvarn

Det finns mängder med olika kompostkvarnar på marknaden med olika funktioner och från olika tillverkare, så hur vet man vilken man ska välja? När du är på jakt efter en kompostkvarn vill du säkerligen se till att du köper en som passar dig och dina ändamål så bra som möjligt. Precis som med många andra produkter så är det oftast priset som kommer vara avgörande för hur bra kompostkvarn du kommer att få. Det kan vara lockande att välja en av de billigaste alternativen, men då bör du inte heller räkna med att du kommer att kunna kompostera de större grenarna. Har du en stor trädgård med många kraftigare grenar och buskar är det därför rekommenderat att du satsar på en lite större maskin. På så sätt minimerar du risken för att stå redo med en kompostkvarn som inte klarar av de grenar som du har. En annan stor fördel med de lite större maskinerna är att de vanligtvis också är mer tystlåtna. Ett plus för dig såväl som för eventuella grannar.

Oavsett om du har haft en kompostkvarn tidigare eller inte så är det viktigt att du läser på ordentligt om de olika kvarnarna som du är intresserad av innan du väljer. Det finns även ett flertal olika bäst i test av kompostkvarn som du kan använda dig av för att samla på dig lärorik information om ämnet. Här kan du bland annat se vilka kompostkvarnar det är som hamnar i budgetkategorin och du kan hitta information om vilka kvarnar som levererar på toppnivå.

Introduktion till Bosch AXT 25 TC

Att ta hand om en trädgård kan låta som en enkel uppgift i teorin, men i praktiken är det ett relativt hårt jobb som kräver mycket tid. Genom att välja en bra och högkvalitativ kompostkvarn kan du underlätta trädgårdsarbetet radikalt. Det är till exempel väldigt vanligt att man på egen hand vill klippa ner buskar, träd och häckar, men vad ska man göra med alla överblivna kvistar? Med en kompostkvarn så slipper du elda och du slipper också turen till soptippen som du mer än gärna avstår från. Din kompostkvarn kommer ta hand om allt arbete åt dig och skapar därefter en näringsrik mylla som du kan använda till odlingen – eller varför inte lägga som marktäckning?

Våga ta ut svängarna med din kompost

Är du nybörjare inom kompostering kan det naturligtvis vara skönt att använda sig av de mest grundliga recepten på en bra kompost, men allt eftersom du lär dig bör du våga dig utanför boxen och experimentera lite. Du kan lägga till eller ta bort material efter smak och tycke, för att på så sätt skapa en kompost som är så näringsrik och passar så bra för ditt ändamål som möjligt. Var beredd på att du kanske inte lyckas de första gångerna, men har du väl kommit på ett recept som får din odling att skjuta i höjden så se till att skriva ner ”receptet” på blandningen. Det är guld värt. Ju bättre kompost du har, desto bättre kommer också din odling att må.

Marknaden erbjuder ett flertal olika kompostkvarnar att välja mellan. Innan du bestämmer dig för en specifik kvarn så kan det vara bra om du tittar närmare på några punkter. Du behöver bland annat fundera på storleken på din kompostkvarn, men du behöver även titta på funktioner såväl som priset. Här nedan dyker vi in lite djupare i det här med pris, eftersom valet av kompostkvarn oftast är en kostnadsfråga, men du får också en del punkter som du behöver ha svar på för att du ska kunna välja den bästa kompostkvarnen för dig.

Budget – Så ska du tänka

Kompostkvarnar kostar en hel del pengar. Visst kommer du att kunna hitta riktigt bra kvarnar som kostar runt 2000 kr, men väljer du billigare alternativ bör du vara beredd på att behöva tumma en hel del på kvaliteten. Väljer du ett av de billigaste alternativen så kommer detta vara väldigt tydligt när det väl är dags att använda sig av kompostkvarnen och den kommer inte heller vara speciellt hållbar.

Vi rekommenderar att du väljer en kompostkvarn som är lite dyrare i inköp. Tro oss när vi säger att du kommer att tjäna in dessa pengar snabbare än du kan föreställa dig. Om du tänker efter så kommer dessa pengarna ändå vara något som du sparar in på, eftersom du nu kan klippa dina häckar på egen hand och slipper ta hjälp av en trädgårdsmästare. Du slipper dessutom betala för bortforsling av grenarna eller själv behöva hyra ett släp och dra med dem till soptippen. Tänker vi längre än så är ju naturligtvis myllan du får också ett sätt att spara in pengar. Du har redan din marktäckning klar.

Viktiga punkter innan köp av kompostkvarn

Vad är det då för punkter som du ska titta närmare på? Här nedan har vi samlat några frågor som du bör ställa dig för att du ska bli så nöjd med ditt köp som möjligt. Kom ihåg att det finns kompostkvarnar med många olika funktioner och i många olika prisnivåer. Det är främst den egna plånboken, men också användarområdet, som kommer att styra vilken kompostkvarn som passar dig bäst.

  • Hur mycket är du beredd att betala för din kompostkvarn? En dyrare kompostkvarn ger dig fler möjligheter och är dessutom mer tystlåten än ett billigare alternativ.
  • Vad ska du använda din kompostkvarn till? Är det främst marktäckning som gäller eller vill du ha komposten till din trädgård och odling?
  • Hur stora grenar och kvistar ska din kompostkvarn kunna hantera? Vill du kunna hacka större grenar utan för mycket förarbete är det också en större kompostkvarn som du bör välja. Dock kan du även här behöva dela vissa (alldeles för stora) grenar för att de ska kunna hackas eller malas till flis.
  • Har kompostkvarnen den säkerhet som du behöver för att kunna använda den på ett tryggt sätt? Det ska t.ex. alltid medfölja en instruktionsbok såväl som en användarmanual i samband med köp. Din kompostkvarn bör även vara utrustad med ett säkerhetsstopp.

Säkerhetsaspekter med kompostkvarnar

När du arbetar med en kompostkvarn är det mycket viktigt att du tänker på säkerheten. Som tidigare nämnt behöver du se till att införskaffa dig öronskydd, då speciellt de mindre maskinerna kan föra ett fruktansvärt högt oljud. Du behöver även ha ett par bra och högkvalitativa skyddsglasögon, för att på så sätt minimera risken för att trä och flisor sprätter runt och hamnar i ditt känsliga ansikte, än mindre i dina ögon, där de kan åstadkomma stor skada.

Förutom att införskaffa dig rätt skyddsutrustning så finns det även andra sätt som du kan gå tillväga för att se till att du kommer använda din kompostkvarn på ett så bra sätt som möjligt. När du köper en kompostkvarn bör du t.ex. se till att det finns ett säkerhetsstopp. Detta är något som alla kompostkvarnar för hushållsbruk och trädgård bör ha, men om så är fallet är en annan fråga. Maskinen ska vara så driftsäker som möjligt och du ska alltid få med tydliga och detaljerade instruktioner om hur maskinen ska användas. Dessa ska medfölja i samband med köp.

OBS! Du bör aldrig och under inga omständigheter försöka rengöra eller rensa din kompostkvarn när den är påslagen.

Olika typer av kompostkvarnar

Oavsett vilken kompostkvarn du väljer så är syftet med alla kompostkvarnar detsamma. En kompostkvarn är till för att mala ner grenar och kvistar, samt andra organiska ting, för att sedan samla allt i en uppsamlare och skapa en bra och näringsrik kompost för dig. Slutresultatet är att du får tillgång till en kompost som är krossad till en fin flis, men hur fin den kommer att vara beror på vilken kvarn du väljer att använda dig av.

Majoriteten av alla kompostkvarnar är eldrivna och har en effekt som ligger någonstans mellan 2-2,5 W. De större alternativen kommer att ge dig en kompostkvarn med mycket mer kraft, men för att lyckas med detta krävs vanligtvis även ett trefasuttag. Utan detta är det inte säkert att den effekt som står angiven på maskinen faktiskt kommer att ge dig den kapacitet som du är ute efter. De allra största maskinerna drivs vanligtvis med hjälp av bensin.

Förutom kapacitet så kan även kompostkvarnens funktioner variera väldigt mycket. De vanligaste kompostkvarnarna för hushållsbruk har en så kallad uppsamlare. Uppsamlaren hittar du under kompostkvarnen och det är också här som allt flis och innehåll kommer att samlas upp. Med hjälp av uppsamlaren är det enklare för dig att bara ta med det krossade materialet ut och hälla det i odlingen eller direkt på marken som marktäckning. Vanligast är att uppsamlaren är tillverkad i plast.

Kompostkvarnens uppbyggnad

När du letar efter en ny kompostkvarn kommer du se att det finns både knivkvarnar och valskvarnar. De olika kvarnarna fungerar naturligtvis på lite olika sätt. Valskvarnens syfte är att pressa sönder materialet så hårt som möjligt och det sker med hjälp av en cylinder som rullar runt. Det ger en malning på en mycket hög nivå. Knivkvarnen, precis som namnet beskriver, är däremot försedd med knivar som istället för att mala materialet, hackar sönder det och trycker ner det hela vägen ner i kvarnen.

Vilken kompostkvarn som just du bör välja beror främst på vad du vill använda din kompost till. Om du är ute efter kompost att lägga på din odling är det bäst att välja en valskvarn, eftersom den maler sönder materialet. Ska du däremot använda det till marktäckning kan en knivkvarn vara ett bättre alternativ.

Bäst i Test bland kompostkvarnar

Det finns flera olika kompostkvarna att välja mellan och det är flera faktorer som styr vilken man bör köpa, som vi läst ovan. För att underlätta ditt val av kompostkvar har vi sammanställt resultatet av vår stora test av kompostkvarnar nedan. Den kompostkvarn som hamnar i kategorin Bäst i Test är den kompostkvarn som vi överlag skulle rekommendera alla att välja.

KategoriKompostkvarnCirkaprisLägsta pris
Bäst i TestBosch AXT 25 D4,600 krGarden Store
PopulärastWOLF-Garten SDL 2800 EVO3,600 krGarden Store
Mest prisvärdMTD Kompostkvarn SL 28002,700 krCDON
Flest funktionerBosch AXT 25 TC5,750 krGarden Store
UtmanarenStiga Bio Silent 25003,000 krGarden Store

Bosch AXT 25 D - Bäst i Test

9.9

Strimlingsförmåga

10.0/10

Kapacitet

10.0/10

Hantering

10.0/10

Funktionalitet

9.7/10

Pris

10.0/10

Detta gillade vi

  • AXT 25 D är en tyst elektrisk kompostkvarn som är idealisk för hårt trä, gamla häckar och taggiga buskar.
  • Tyst men ändå snabb, med en patenterad snabb och automatisk matning