Bästa hoverboard 2021 – stor köpguide och topplista

Hoverboards, även likt airboard, är fascinerande brädor. Du hoppar enkelt upp på en och svävar sedan iväg vart du vill. Högt över molnen eller bara över till grannens trädgård. Din hoverboard är som tagen ur framtiden och ser magisk ut när den svävar fram över marken.

Är det verkligen sant? Är det så enkelt? Kan vi få skateboards att sväva eller är det fortfarande bara en önskan om framtiden? Hoverboards så som jag nyss beskrev dem finns tyvärr ännu inte. Än kan vi inte sväva bort till mataffären för att handla. Vi måste fortfarande använda våra ben. Men att säga att det är önskan för framtiden är på ett sätt också fel, för hoverboards finns ju att köpa idag! De är bara inte riktigt så svävande som man kanske förväntar sig när man hör namnet som direktöversatt från engelska betyder svävande bräda.

Den moderna hoverboarden som går att köpa idag är lite enklare än att de faktiskt svävar som en airboard. Dagens hoverboards har alltid kontakt med marken och kan liknas vid en balansbräda med motorer och hjul.

Bäst i Test bland hoverboards

Efter noggranna tester samt genomgång av olika recensioner har vi nedan sammanställt vilka hoverboards som är bäst i test just nu.

KategoriHoverboardBästa pris
Bäst i TestSmart Balance™ Hoverboard Hummer HipHopLäs mer…
PopulärSmart Balance™ Hoverboard RegularLäs mer…
NyhetDenver HBO-6610 Hoverboard, VitLäs mer…
Bäst & BilligastSmart Balance™ Hoverboard GalaxyLäs mer…
MultifunktionellSmart Balance™ Hoverboard Regular Red Mate EditionLäs mer…

Var kommer hoverboards från och varför bryr vi oss?

En av de första gångerna då vi fick se en hoverboard användas var i filmen Tillbaka till Framtiden. Där var det i formen av en svävande skateboard, och det blev snabbt en fantasi hos många de barn som växte upp med filmen att en dag få åka runt på en sådan skateboard. En annan gång samma koncept använts var i Disneys Skattkammarplaneten. Där flyger huvudkaraktären fram över ett landskap på en vindsurfingbräda försedd med en jetmotor.

Sedan hoverboarden först tog världen med storm har vi tålmodigt väntat på att själva kunna gå och köpa en och uppleva samma frihet som filmerna berättar om. Resan har varit lång, och än är vi inte riktigt där, men vi är väldigt nära. Tekniken som skulle behöva användas för att göra en sådan hoverboard som syns i filmer är fortfarande omdebatterad. Det finns inget idag som hade gett exakt samma funktionalitet, men prototyper har utvecklats på vägen. Några märkvärdiga prototyper är:

 • Catalin Alexandru Durus propellerdrivna hoverboard som han flög nära 276 meter över sjön Ouareau i Kanada
 • Lexus hoverboard som drevs med superledare som kylts med flytande kväve samt starka magneter. Fungerade bara på Lexus specialtillverkade golv
 • ARCA Space Corporations hoverboard som var rätt lik Catalins airboard i utförandet. Med denna kunde man sväva i 6 minuter innan batteriet tog slut.

Som ni kanske förstår är dessa prototyper inte jättenära att bli små nätta svävande skateboards, men de lägger definitivt grunden för en lovande framtid! Kanske kan vi åka runt på faktiska svävande skateboards i framtiden. Kanske kan vi också sväva fram på vindsurfingliknande brädor om inte för lång tid. Fram till dess dock får vi nöja oss med det näst bästa. Hoverboards som rullar på marken.

Varför heter det hoverboard eller airboard om de inte svävar?

Namnet är framförallt just ”hoverboard” för att det låter coolt och uppseendeväckande. Oavsett om den svävar eller ej vill du ju kolla på den för att ta reda på just vad det innebär att något är en hoverboard eller airboard. Namnet fick vara kvar tack vare mycket marknadsföring som till slut cementerade ordet och knöt det till den här typen av produkt.

Vad är en hoverboard egentligen nu då? Jo en hoverboard är som jag sa lite tidigare i texten, som en balansbräda med två hjul och en motor. Men faktum är att hoverboards kan komma i lite olika varianter. Den vanligaste modellen är dock utformad som en bräda, med varsitt hjul i båda ändarna. Om du står upp vanligt är din färdriktning åt det hållet du är vänd för att försöka förklara det någorlunda väl. Du styr sedan brädan genom att ”luta dig” åt det hållet du vill köra. Härnäst ska vi titta på hur de fungerar.

Så mycket kostar en hoverboard / airboard

En valig fråga som dyker upp när det gäller hoverboards och airboards är så klart ”hur mycket kostar en hoverboard”, eller ”hur mycket kostar en airboard”. Vi har tagit en titt på detta och kommit fram till att du idag kan köpaen bra hoverboard för från 1,500 kronor upp till 3,000 kronor. Beroende på den funktionalitet och kvalitet som du är ute efter varierar priset en hel del.

Hoverboard på rea

Vill man köpa en hoverboard eller airbord extra billigt ska man passa på när det är rea. Ofta infaller denna typ av rea under Black Week, Black Friday samt mellandagsrean. Ofta kan man också köpa billig hoverboard på rea tiden efter jul, då många av årets utgående modeller säljs ut.

Tekniken i din hoverboard

Hoverboards är som sagt ungefär som balansbrädor. Det som gör de lite extra speciella är ju att de är självbalanserande, och att det är din justering av balansen som berättar hur du vill att brädan ska åka. Att den är just självbalanserande passar ju bra in på dess egentliga namn som är just självbalanserande scooter. Den klassas i lagen som en cykel, och därför lyder man under samma lagar som cykellagarna när man är ute och kör.

En hoverboard eller en självbalanserande scooter består av några grundläggande delar. Självklart har den ett stort batteri, två hjul, två motorer (en för varje hjul), en kaross och så balanseringsplattorna man står på för att styra. Förutom dessa mer uppenbara grejer finns också en massa avancerad teknik för att se till att hoverboarden gör det den ska. Den vanligaste modellen har ofta infraröda sensorer, fartsensorer, gyroskop, moderkort och ledlampor.

Moderkortets uppdrag

För att hoverboarden ska kunna vara självbalanserande och hålla dig upprätt behöver den ju veta vad som är upprätt. Det får den reda på första gången du startar den och kalibrerar den enligt instruktionerna som medföljer. Den här balanseringen sköts av gyroskopen och moderkortet. Moderkortet sköter all ”logik” som det kallas på datorspråk. Gyroskopen är mästare på att känna av lutning och svängning. Faktum är att telefoner använder sig av gyroskop för att veta om din telefon står upp eller ligger ned. Hur som helst så skickar gyroskopen information om sin lutning till moderkortet, som i sin tur skickar informationen till motorerna och säger åt dem hur brädan ska balanseras för att du inte ska åka av. När du sedan står på balanseringsplattorna skickar dem information till moderkortet om hur du står lutad för att moderkortet sen ska kunna veta åt vilket håll du vill åka.

Ett vanligt problem folk kan uppleva med sina hoverboards är att de tappar uppfattningen om vad som är uppåt eller nedåt. Ibland kan de dessutom börja dra mer åt antingen höger eller vänster. Det man måste göra för att motverka detta är att helt enkelt kalibrera den igen. För att ta reda på hur du gör det kan du alltid läsa i instruktionsboken, men det allra vanligaste är att starta hoverboarden, hålla inne startknappen i 10 sekunder och sedan starta om brädan igen. Men som sagt, kolla gärna i er instruktionsbok.

Fördelar och nackdelar med att ha hoverboard

Precis som med allt annat finns även här för- och nackdelar. Hoverboard är mycket populärt och har fått mycket god mottagning av allmänheten, men visst finns det alltid något litet problem man kan störa sig på. Vi går igenom den största kritiken här, både positiv och negativ sådan. Vi börjar med den positiva:

 • Det ser häftigt ut att snabbt susa fram på en hoverboard, och det är roligare än att gå.
 • De är förhållandevis miljövänliga då de drivs av elektricitet.
 • Du blir inte alls lika trött och svettig som av att cykla. Kanske är det ett alternativ till cykeln?
 • Den är liten och smidig, du kan ta den överallt.
 • Den går snabbt att ladda upp.

Det finns alltså mycket bra fördelar och dessa är inte alla. Men nu måste vi också titta på den negativa kritiken som finns:

 • Hoverboarden har inga bromsar, och kan därför vara en orsak till olyckor.
 • Marknadsföringen har fått skyddsutrustning att se töntig ut.
 • En bra hoverboard kan vara rätt kostsam.
 • Den fungerar bara i torrt väder

Vad ska du tänka på vid köp av hoverboard? – Köpguide

Det finns som sagt en modell av hoverboards som är vanligare än andra. Det finns dessutom andra varianter av självbalanserande typer av scootrar. Men om du är ute efter en ”vanlig” hoverboard så finns det ändå lite att tänka på inför köpet. Bara för att själva modellen ofta är lik från hoverboard till hoverboard så betyder det inte att de är likadana på insidan, och som alla vet så är det ju insidan som räknas.

Hoverboardens maxvikt

Först och främst måste du kolla hoverboardens maxvikt innan du bestämmer dig för att köpa en. Vad menas med det? Jo alltså det maximala vikten hoverboarden klarar av att belastas med. Vanligt är att hoverboards fungerar mellan 20 och 125 kilos belastning. Det är dock ingen regel och bör kontrolleras innan köp. Anledningen till att det är viktigt är så klart så att hoverboarden klarar av att skjutsa dig framåt utan att gå sönder. En annan sak som kan vara värt att tänka på är att ju närmre maxkapaciteten du är, desto mer måste hoverboarden jobba för att driva dig framåt. Det betyder också att batteriet kommer att ta slut snabbare. Det leder oss in på nästa sak att tänka på, just batteriet.

Batteriets storlek

Hur långt har du tänkt att åka på din hoverboard utan att stanna för att ladda? Det är något du måste tänka på innan du köper den. Olika typer av batterier och olika typer av batterikapacitet gör att upplevelsen från en hoverboard till en annan kan variera rätt stort. Vissa tillverkare säger att deras hoverboard klarar av att köra upp till 2.5 mil på en laddning medan andra bara säger att deras klarar av att köra 1 mil på en laddning. Har du tänkt att ta din hoverboard till jobbet kan det alltså vara bra att kolla hur långt det är dit och om du i såna fall kanske behöver ha en laddare på jobbet. Tänk också på att hastigheten du åker med påverkar hur länge batteriet håller.

Hoverboardens hastighet

När det kommer till hastigheten på brädan så har vi redan sagt att det påverkar batteritiden. Vad din hoverboard behöver ha för hastighet är ju upp till dig och det du tänkt använda den till. Många modeller idag har en maxhastighet på cirka 12 km/h, men vissa lite dyrare modeller kan gå upp i 25 km/h. Det man dock får ha i åtanke är hur fort man är tillåten att åka. På gångbanor får du till exempel bara köra i 5 km/h. Ska du använda din hoverboard för att pendla långt kan hastigheten vara bra att tänka på-

Hjulens storlek

Ju större hjul din hoverboard har desto större bräda har du överlag. De flesta hjulen idag mäter mellan 16 och 18 centimeter i diameter. Fördelarna med den här storleken är att hoverboarden i sig inte är jättestor. Dessvärre kan det också göra att brädan känns svår att balansera på innan man lärt sig. Även större hinder kan orsaka problem för den här storleken då brädan har svårt att ta sig över dem. Det finns dock vissa brädor som har snäppet större hjul på cirka 25 centimeter i diameter som gör brädan bättre på att hantera hinder. Det blir dessutom lättare att balansera på den också. Nackdelen som medföljer är dock att hela hoverboarden blir tyngre.

Hoverboardens tyngd

Du vill inte ha en tung hoverboard om du vet med dig sedan innan att du kommer behöva bära runt på den. Och det kommer du ju alltid behöva göra i viss mån. Kör du med din hoverboard utomhus måste du ju alltid bära den för att ta in den om det så är ditt hem eller ditt kontor. Den vanliga storleken på hoverboards brukar väga runt 12 kg.

Väderbeständighet

Som det ser ut i dagsläget finns det ingen helt väderbeständig hoverboard och det är på grund av dess konstruktion. Det betyder att det är en direkt dålig idé att ta ut hoverboarden när det är dåligt väder. Alltså kan man väl säga att den används som bäst under det varmare halvåret i Sverige. Om du känner att du hade velat använda den för transport under mer tid än så kanske du får titta vidare på andra former av transport.

Övriga funktioner

Sist men inte minst kan det vara bra att tänka på om det finns några andra funktioner man skulle vilja ha med sin hoverboard. Det ska sägas att de flesta hoverboardsen bara är hoverboards och inget mer, men det finns några specialfunktioner man kan ta upp. Till exempel finns det vissa brädor som har inbyggda högtalare, och brädor som har en tillhörande app som man kan använda som fjärrkontroll. Några mer användbara extra funktioner är sånt som GPS och lås.

Hur vet jag om den hoverboarden jag vill köpa är bra?

Så länge du köper en hoverboard av ett bra märke som är CE-märkt så borde du inte uppleva några som helst problem med din bräda. De flesta problemen folk upplever är repor på karossen och batterier som är dåliga eller i värsta fall börjar brinna. Köper man en CE-märkt hoverboard ska man kunna känna sig säker i att man har fått en hoverboard som kommer fungera bra. Om man sedan är känslig för repor och andra kaross-skador borde du kontrollera vilket material karossen är gjord i.

Nästa steg du kan ta för att försäkra dig om att du får en bra hoverboard är att du kan kolla upp recensioner. Använd google för att hitta olika recensioner från olika webbsidor. Se till att du läser ett gäng av dem så att du får en bra bild av hur hoverboarden fungerar. Tänk också på att inte bara läsa positiva eller negativa recensioner, så att du inte får en vinklad bild av verkligheten!

Sist men inte minst kan man alltid kolla på priset för att få en indikation på vad det handlar om för kvalité. Oftast med sådana här produkter tjänar man på att inte snåla. De håller längre och de är av god kvalité och går därför att lita på. Nu för tiden kan du hitta hoverboards för allt mellan 1200kr upp till 5000 kr. Här rekommenderar vi alltså att man inte går för den billigaste.

Sammanfattning

Förhoppningsvis dröjer det inte alltför länge innan vi kan sväva fram på våra egna hoverboards likt hur filmerna har visat det för oss. Men fram till dess får vi nöja oss med ”hoverboards” eller självbalanserande scootrar. De är ett miljövänligt och roligt alternativ till cykeln eller promenaden, och kan ge en häftig känsla när man susar fram på dem. Vi hoppas att ni har fått en klarare bild av vad som menas med ”hoverboard” efter att ha läst den här artikeln!

Smart Balance™ Hoverboard 8.5 inch, Hummer HipHop

 • Motoreffekt: 700W med bästa självrensande kvalitet
 • Original spänningsbatterier: 36V 4Ah Samsung-celler
 • Maxhastighet: 15-18 km / h
 • Autonomi: 15 km
 • Lutningsförmåga: 25 grader
 • Minsta vikt: 30 kg
 • Maxvikt: 130 kg
 • Hjulstorlek: 8,5 tum
 • Hjultyp: Icke-pneumatisk
 • Full laddningstid: 2-3 timmar

Package Smart Balance™ Hoverboard 6.5 inch, Regular

 • Motoreffekt: 350W med bästa självrensande kvalitet
 • Original spänningsbatterier: 36V 2Ah
 • Autonomi: 10-12 km
 • Lutningsförmåga: 45 grader
 • Minsta vikt: 20 kg
 • Maxvikt: 45-50 kg
 • Hjulstorlek: 6,5 tum
 • Hjultyp: Icke-pneumatisk
 • Full laddningstid: 3-4 timmar
 • Vattentät och skydd mot dammkvalitet: IP54

Denver HBO-6610 Hoverboard, Vit

Cool självbalanserande skoter från Denver Electronics. Glida runt upp till 15 km / h på det stabila balansbordet.

 • 2 x 250W motorer
 • Självbalanserande
 • Maximal hastighet ca 14 km / h
 • Upp till 15 km per laddning
 • 6,5 ”hjul
 • Aluminiumnav med gummidäck
 • ABS skal (maximal vikt 100 kg)
 • LED-lampa framtill

Smart Balance™ Hoverboard 6.5 inch, Regular Galaxy Orange Handle

 • Motoreffekt: 350W med bästa självrensande kvalitet
 • Original spänningsbatterier: 24V 4Ah
 • Maxhastighet: 10 km / h
 • Autonomi: 15 km
 • Lutningsförmåga: 45 grader
 • Minsta vikt: 30 kg
 • Maxvikt: 100 kg
 • Hjulstorlek: 6,5 tum
 • Hjultyp: Icke-pneumatisk
 • Full laddningstid: 3-4 timmar

Smart Balance™ Hoverboard 6.5 inch, Regular Red Mate Edition Skate Flash

 • Motoreffekt: 700W med bästa självrensande kvalitet
 • Original spänningsbatterier: 24V 4Ah
 • Maxhastighet: 15 km / h
 • Autonomi: 15 km
 • Lutningsförmåga: 45 grader
 • Minsta vikt: 30 kg
 • Maxvikt: 100 kg
 • Hjulstorlek: 6,5 tum
 • Hjultyp: Icke-pneumatisk
 • Full laddningstid: 3 timmar
 • Vattentät och skydd mot dammkvalitet: IP54

Smart Balance™ Hoverboard Hummer HipHop

9.7

Pris

9.7/10