Bästa ritplattan 2021 – bli en digital konstnär

Att vara en konstnär är inget lätt. Oavsett om du har det som yrke eller som hobby vet du att det kan vara oerhört frustrerande när man råkar göra ett dåligt penseldrag, eller när man kanske spiller färg på duken. Den här smärtan delar du med flera århundraden av konstnärer som upplevt precis samma sak som du. Vi står dock just nu i ett omfattande paradigmskifte när det gäller konstnärskapet. Vi övergår alltmer till att skapa digital konst.

Den digitala konsten har många fördelar över traditionell konst. Den är lätt att dela med sig av. Du kan skapa oändligt med kopior av den, och du kan väldigt enkelt arkivera såväl utkast som gamla målningar för att sedan komma tillbaks till dem utan att fylla ditt rum med halvfärdiga projekt. En mycket stor fördel är såklart dock att du kan ångra penseldrag. Du kan hur enkelt som helst ta tillbaks ett beslut du ångrar. Råkar du måla snett eller fel går det enkelt att göra om och göra rätt. Du kan till och med skapa flera varianter av samma konstverk med små modifikationer. Du kan exempelvis skapa en bild på ett landskap och sedan enkelt kopiera filen och måla landskapet i en annan årstid.

Verktyget som börjar bli alltmer populärt i det svenska hemmet, inte minst hos konstnärer kallas för en ritplatta, eller graphic tablet på engelska. Det finns en stor mängd olika varianter att välja på och de har olika funktioner och specialiteter som kan göra det svårt att veta vilken som är bäst för dig. I den här artikeln ger vi en komplett guide till allt du behöver veta om ritplattor.

Bäst i Test bland ritplattor

Efter noggranna tester samt genomgång av olika recensioner har vi nedan sammanställt vilka ritplattor som är bäst i test just nu.

KategoriRitplattaBästa pris
Bäst i TestWacom Cintiq 16Läs mer…
PopulärWacom OneLäs mer…
NyhetTrust FlexLäs mer…
Bäst & BilligastWacom Intuos MLäs mer…
MultifunktionellWacom Cintiq 22Läs mer…

Att välja rätt ritplatta för att rita

I dagsläget finns det tre huvudsakliga typer av ritplattor. Det handlar om vanliga plattor man ansluter till en dator och sedan använder i datorprogram. Sedan finns det en mer avancerad variant av ritplattor som har en inbyggd skärm och låter dig rita rakt på den skärmen. Tänk dig att du sitter och håller som i ett ritblock fast ett där du kan zooma in och ut, och ångra dig hur som helst. Den sista varianten är en trådlös version av ritplattan.

De viktigaste aspekterna av en ritplatta är som följer:

 • Storlek: Ofta när det kommer till ritplattor så innebär en större ritplatta överlag att den är bättre och lite dyrare. De större modellerna kommer ofta med extra knappar runt om ritytan. Storleken i övrigt ger dig en större yta att arbeta på och kan kännas mer flexibelt än vad en liten ritplatta gjort.
 • Tryckkänslighet: Tryckkänsligheten i pennan avgör hur precis du kan vara med dina rörelser. Moderna ritplattor säljs med tillsammans med pennor som har 8196 tryckkänslighetsnivåer. Förr var det vanligt att se pennor med känslighet på 2048 eller 1024 nivåer. Ju fler nivåer pennan har, desto större känslighet känner pennan av. Om du vill skissa tunt vill du ha en penna med många nivåer.
 • Övriga funktioner: Nästan alla ritplattor kommer med en eller flera knappar på själva ritplattan. Lite dyrare varianter kan komma med mer avancerande kontroller än så. Dessa knappar kan ställas in att till exempel byta pensel, byta färg eller ångra ett penseldrag.
Bild på Wacom ritplatta

Vad du behöver känna till innan ett köp – Köpguide för ritplatta

Det minst chockerande påståendet du någonsin läst kommer nu: du måste veta vad du vill använda den till i första hand. Olika ritplattor är som sagt utrustade med olika funktioner och knappar. Många gånger får du med en penna på köpet av ritplatta, och det kan vara så att en viss penna bara finns hos vissa tillverkare. Det finns alltså lite olika saker som kan variera och påverka vilken du borde välja.

Ska du använda plattan för konstverk, hobbyprojekt, 3D-modellering, anteckningar, eller spel finns det olika saker att tänka på. I den här guiden går vi igenom allt du kan tänkas behöva veta för att du ska kunna göra ett så bra köp som möjligt.

Vad menar man med en ritplatta?

Till att börja med, vad är en ritplatta? I sitt grundutförande handlar det om en platta som är byggd för att känna av tryck och närhet av en specialgjord penna avsedd för ritplattor. I dagsläget används dem av allt från konstnärer till grafiker och gamers.

Konstnärer använder dem inte helt förvånande till att göra konstverk. Grafiker brukar man ofta kalla dem som arbetar med att skapa digital grafik till bland annat spel och filmer. Det kan dock också handla om att skapa 3D-modeller till ritningar, och designa allt från skyskrapor till bilar. De gamers som använder ritplattor kan ha användning för dem i särskilda spel som kräver otroligt hög precision som ritplattan erbjuder. Sist men inte minst är det också vanligt att studenter använder ritplattor för att ta anteckningar och göra andra ritningar.

Det finns även en specialvariant kallad för ritplatta barn vars funktionalitet liknar den vanliga ritplattan men som är väldigt begränsad. På barnvarianten kan du rita rakt på plattan, men du kan inte göra jättemycket mer än så.

Storleken spelar roll

Vi har redan pratat om att ritplattor kommer i olika storlekar och att de kan vara bra att ha till olika saker. När det kommer till storleken kan man säga att den är nära besläktad med priset på plattan. Ju större storlek, desto större prislapp. Om du dessutom vill ha en stor platta med en digital skärm att rita på blir det helt plötsligt en väldigt kostsam historia.

Vanligtvis brukar rekommendationen vara att grafiska designers och konstnärer kan köpa vilken storlek de tycker känns bäst. De som är inriktade på att göra CAD eller andra 3D-modeller borde dock rikta in sig på att skaffa sig en digital ritplatta med skärm för att få ett så bra arbete som möjligt.

Något som kan vara värt att tänka på när det kommer till storleken på plattan är att tillverkarna oftast bara skriver ut storleken på det aktiva området. Står det exempelvis att ritplattan är 6″8″ menas det att du har en så stor yta att faktiskt jobba med. Sedan kan själva plattan vara större än så. Har man en begränsad yta på sitt skrivbord kan det vara något att ha i åtanke.

Anslutning

De riktigt coola varianterna av ritplattor går att använda som fristående enheter. De behöver inte kopplas till en dator. Skulle man vilja göra det går det såklart bra ändå. Den vanligaste anslutningstypen för ritplattor nu för tiden är dock USB. Nu har det länge handlat om ”vanlig USB” eller USB 2.0 som det egentligen heter. Nu är dock USB C på ingång. I praktiken innebär det en snabbare anslutning och en annorlunda kabel. Oftast är det dock en vanlig USB-kontakt i den änden som ska kopplas in i datorn.

De senaste varianterna av ritplattor har också bluetooth som anslutningsalternativ. Detta är ju supersmidigt om man inte vill sitta ihopkopplad med sin dator hela tiden. Det ska dock nämnas att bluetooth har en avståndsgräns på max 10-15 meter. De modeller som har stöd för bluetooth är också ofta i det lite dyrare segmentet.

Ritplatta med penna

Pennan till ritplattan

Som tidigare nämnt kommer det ofta med en penna till din ritplatta. Om inte, eller om din penna går sönder kan du lätt köpa en ny hos samma tillverkare som gjorde din ritplatta av. Något som kan vara värt att tänka på är att pennspetsen blir nött även på sådana här digitala pennor. Vissa tillverkare väljer att skicka med extra pennspetsar så det är ju bra. Om du skulle behöva skaffa fler pennspetsar går det också att köpa hos tillverkaren.

Köper du en äldre version av ritplatta kan du få med en penna som får ström av batteri. Sådana batterier kan man behöva byta olika ofta beroende på användning, men cirka en gång i halvåret brukar vara standard. Nya pennor har dock en mycket mer modern lösning på detta. De får ström genom elektromagnetism från ritplattan. Alltså behöver du aldrig fundera på att ladda din penna.

Tryckkänslighet

Som vi gick över snabbt tidigare i artikeln är tryckkänslighet ett viktigt mått att kolla på när man köper en ritplatta. Måttet är av tryckkänslighetsnivåer. Ju högre siffra, desto högre nivåer. Fler nivåer betyder högre precision och mer flexibilitet. Beroende på mjukvara och användningsområde kan man få olika hårda tryck att utföra olika typer av handlingar i mjukvaran man jobbar i.

Guldstandarden för tryckkänslighet i dagsläget är 8196 nivåer, men allt över 1024 brukar räknas som fullt dugligt. Många märker inte ens någon skillnad på något över 2048 nivåer. Är du ingen expert kan du antagligen bli nöjd med en känslighet på 2048.

Upplösning på ritplattan

Upplösningen på en ritplatta är oftast inte jätteviktigt att titta på om du inte verkligen vet vad du är ute efter. Upplösningen till en ritplatta kallas för LPI och står för ”lines per inch” eller linjer per tum. Det är ett mått på hur många digitala linjer du får plats med på en tum av din ritplatta.

Många ritplattor skryter om en hög upplösning, men i själva verket är det få som känner skillnad på en LPI av 1000 mot en av 2000. Med andra ord kan du vara lugn om den modellen du tittat på ”bara” har 1000 LPI. För att sätta det i mer förståelig kontext kan du tänka dig att pennans spets kan vara 0.5 eller 0.25 millimeter tjock. Om du då har 1000 linjer per tum motsvarar det att pennan stöter på en ny linje vid varje 2.5 mikrometer, eller 0.0025 millimeter. Med andra ord handlar det om väldigt små storlekar.

Programvara till din ritplatta

När du väl köpt din ritplatta vill du såklart använda den direkt. Innan du kan sätta igång helt måste du ofta först ladda ner en mjukvara från tillverkaren. Det kan vara för att kalibrera ritplattan en första gång. Det kan också vara för att installera drivrutiner för pennan så att du kan använda den hur som helst med din dator. Du kan också använda den här mjukvaran för att ställa in specialfunktioner för de extraknappar som kan finnas på din ritplatta.

När du sedan ska använda ritplattan för det den är avsedd för kan det vara bra att kolla upp vilka program som stödjer den här typen av pennor. Adobe har ett gäng bra mjukvaror som t.ex. Adobe Illustrator, och Photoshop där man kan använda pennan med full funktionalitet. Vill du istället hålla på med 3D-modellering kan du göra det i program som t.ex. Blender.

Nu för tiden börjar det också bli populärt att använda sin ritplatta för att skriva och ta anteckningar. Det är särskilt populärt hos studenter som enkelt kan anteckna och göra avancerade grafer i datorprogram. Ett grundläggande program för anteckningar är Windows OneNote som följer med Windows 10.

Man som använder ritplatta

De olika typerna av ritplattor

Det finns två huvudsakliga kategorier inom ritplattor som vi har talat om tidigare. Båda två varianterna bygger på att känna av tryck från specialgjorda pennor.

 • Ritplatta med skärm: De bästa ritplattorna är de med inbyggda skärmar. Dessa kommer ofta som separata enheter och behöver ingen dator för att fungera. Istället fungerar dessa ritplattor som specialbyggda datorer. Vill du få upp ditt konstverk på en större skärm brukar den här typen av ritplattor komma utrustade med HDMI-anslutning. Med andra ord kan du enkelt koppla upp din ritplatta till en skärm eller TV. Ritplatta med skärm är särskilt smidigt eftersom att du ritar som du hade gjort om du hade ritat på ett papper. Färgen lägger sig där pennan trycker. Det kan tyckas vara en stor investering, men det är väl värt det enligt de som tagit steget och köpt en ritplatta med skärm.
 • Ritplatta utan skärm: Detta är den vanligaste typen av ritplattor som säljs, och är även den typ som brukar räknas som nybörjaralternativet. Dessa går att hitta i varierande priser från 500 kr upp till 5000 kr eller mer. Det som skiljer sig mellan dessa prisklasser är pennan som följer med och kvalitén på själva plattan. Det kan också handla om speciella funktioner. En ritplatta utan skärm behöver man koppla in till en dator för att kunna använda. Den kan tyckas vara lite ovan att använda till en början då du ritar som på ett papper fastän att du tittar rakt fram på din skärm. Detta är något man vänjer sig vid fort. Om du är osäker på om du vill köpa en ritplatta eller inte borde du köpa en billig ritplatta utan skärm för att se om det är något för dig.

Sammanfattning

Nu har vi gått igenom vad som menas med ritplatta och vad den kan användas till. Förhoppningsvis har du fått all information du kan tänkas behöva för att nu göra ett informerat köp. Kanske blir du framtidens digitala Picasso!

Bäst i Test: Wacom Cintiq 16

Mest populär: Wacom One

 • Stort område i A4-storlek
 • Penna med 4096 trycknivåer
 • Pen-på-papper-känsla

Wacom One är en slät pennskärm med Full HD-upplösning och batterifri penna med 4096 trycknivåer. Fällbara ben låter skärmen ligga platt eller ställas i en 19 ° lutning. Låter användaren måla och göra skisser fria hand i en digital miljö.

Nyhet: Trust Flex

 • Arbetsyta: 140 x 100 mm
 • Glidsäker undersida
 • Tryckkänslig
 • Ergonomisk penna med 2 knappar

Trust Flex Design Tablet är en ultratunn ritplatta som är idealisk för dem som vill ha ett flexibelt arbetsutrymme. Plattan är utrustad med en mängd avancerade funktioner, inklusive tryckkänslighet – den medföljande pennan är ergonomiskt utformad och utrustad med två knappar. Den platsbesparande ritplattan är också utrustad med en glidskyddad undersida som gör att du kan arbeta med precision.

Bäst & Billigast: Wacom Intuos M

 • Penna med 4096 trycknivåer
 • Trådlös

Wacom Intuos M är en ritplatta med 4096 trycknivåer och ergonomisk, batterifri penna. Ger naturlig övergång från traditionella borstar och pennor till digitala varianter. Låter användaren måla och göra skisser fria hand i en digital miljö.

Multifunktionell: Wacom Cintiq 22

 • Typ av enhet Digitizer
 • Anslutningsteknik kabelansluten – HDMI, USB 2.0
 • Display LCD-skärm – 21,5 ”- 1920 x 1080
 • Inriktning på höger- och vänsterhänt
 • Mått (BxDxH) 56,9 cm x 4,06 cm x 35,8 cm
 • Vikt 5,6 kg
 • Rörelsedetekteringsteknik Elektromagnetisk
 • Rörelsesupplösning 5080 lpi

Ritplatta med LCD-skärm, höger och vänsterhänt, 47,6 x 26,8 cm, elektromagnetisk, kabelansluten, HDMI, USB 2.0.

Wacom Cintiq 16

9.8

Pris

9.8/10