Bästa sladdlösa dammsugaren 2020

Den bästa städningen är den som blir av, och det är större chans att den blir av om det känns roligt att städa! Det är ofta så det känns att använda sladdlösa dammsugare. De är smidiga, lätta, flexibla, men framförallt har de blivit riktigt bra på senaste tiden.

Med en sladdlös dammsugare blir det enkelt att spontant städa runt om i hemmet och alltid hålla det rent och fint. Man vet ju aldrig när man får oväntat besök! Låter det lockande? Läs vidare för att ta reda på vilken sladdlös dammsugare som är bäst i test, vilka funktioner som finns, och framför allt, vilken som ger just dig mest dammsugare för pengarna.

Topp 5 bäst i test bland sladdlösa dammsugare

För att göra ditt val av sladdlös dammsugare så enkelt som möjligt sammanställer vi nedanför våra utvalda 5 bäst i test bland sladdlösa dammsugare.

KategoriSladdlös dammsugare
Mest populärPhilips PowerPro Duo FC6172
Bäst i testDyson V8 Absolute
Bäst & billigastNilfisk Handy Sticvac
Ny modellDyson V6 Animalpro
Bäst funktionalitetBosch Athlet BBH52550

Hur fungerar en sladdlös dammsugare?

En traditionell dammsugare och en sladdlös dammsugare delar egenskapen att de suger upp damm och annan smuts. Förutom det skiljer dem sig åt ganska mycket. Den absolut största skillnaden är såklart att den sladdlösa dammsugaren drivs av batteri. Den sladdlösa dammsugaren laddas när den sitter i sin laddstation och väntar på nästa användning.

Andra saker som skiljer en traditionell dammsugare från en sladdlös dammsugare är att den sladdlösa ofta har en lätt, smidig, och avlång form. Det gör den lätt att både förvara, och använda. Den här formen gör det lätt för många av tillverkarna att förse sina dammsugare med vad som kallas för cyklonteknik. Det gör de sladdlösa dammsugarna väldigt effektiva.

Vilka sladdlösa dammsugare finns och vad ska jag tänka på? 

Okej, nu när vi gått igenom vad en sladdlös dammsugare är och hur den fungerar är det dags att ta reda på vilken som är den bästa sladdlösa dammsugaren. Läs vidare för att ta reda på vilka alternativ du har och vilka funktioner du kommer behöva. Vi listar prisbelönta handdammsugare och sladdlösa dammsugare som fått bäst i test!

Dyson V8 Absolute

Dyson V8 Absolute

Dyson V8 Absolute är en testvinnare vars enda nackdel är priset, och även det går att rättfärdiga. Med den här modellen kan man säga att du får två dammsugare för priset av en. Du kan lika enkelt använda den för att dammsuga upp smulor från köksbänken, som att använda den för att dammsuga vardagsrummet. Detta är tack vare att denna sladdlösa dammsugare blir en handdammsugare när man plockar bort skaftet. 

Med Dyson V8 Absolute får man som till traditionella dammsugare med ett gäng munstycken för dina olika behov. Dessa byter man med ett enkelt klick, och ger dammsugaren en större mängd användningsområden. Ett av de som följer med är Direct Drive. Det är specialanpassat för att suga upp svårt åtsittande smuts i mattor. Med en vanlig dammsugare hade smutsen varit svår att komma åt. Tack vare detta specialanpassade munstycke är det inga problem för Dyson V8 Absolute. Med denna spektakulära dammsugare behöver du heller inte oroa dig för att repa golven. Detta är för att munstycket för golv är gjort i ett speciellt mjukt material för att skydda dina golv. Dyson har också fokuserat på att deras olika munstycken ska vara så smidiga som möjligt. Därför borde det bli lätt att komma åt under möbler.

Dyson fokuserade på användarvänlighet i första hand när de designade Dyson V8 Absolute. Den väger som mest ynka 2,6 kg med de tyngsta munstyckena och skaftet. Som minst väger den knappt 1,5 kg. Tack vare sin lätta vikt känns det aldrig jobbigt att ta dammsugaren ur sin laddstation för lite snabb dammsugning. Vikten gör också att Dyson V8 Absolute lämpar sig för att dammsuga i taket. Både taket och jobbiga områden som trappor blir underlättade av faktumet att det är just en sladdlös dammsugare. 

Något Dyson fick skära ned något på när de designade Dyson V8 Absolute är batteristorleken. Ett stort batteri väger oftast mycket. Den kompromissen Dyson gjort med den här modellen tillåter maximal smidighet till minimal vikt. Hur långt batteriet kommer räcka för dig är såklart beroende på hur mycket du använder den. Det finns två lägen att köra denna sladdlösa dammsugare i. Det ena är standardläget, och det andra är max-läget. I standardläget räcker batteriet i cirka 40 minuter med ett litet munstycke. Batteriet räcker i cirka 25 minuter med Direct Drive för mattor. På max-inställningen håller batteriet såklart kortare tid, men det borde inte bli ett större bekymmer. Tack vare att den är så smidig använder man den ofta i kortare intervall. Det gör att den sladdlösa dammsugaren har gott om tid för att hålla batteriet laddat.

En sista grej som är värd att trycka på för användarvänligheten är att Dyson V8 Absolute kommer med ett tvättbart HEPA-filter. Detta gör denna sladdlösa dammsugaren till ett ypperligt val för allergiker. Filtret hindrar mikroskopiska partiklar som till exempel diverse luftburna allergener och tobaksrök, från att åka ut från dammsugaren. Tack vare dammsugarens konstruktion säkerställer den att all luft blir filtrerad. 

När det är dags att tömma dammsugaren så görs även det enkelt i soptunnan. Den här modellen har en påslös design. All smuts samlas i en 0,54 liter stor behållare som man enkelt kan ta bort från dammsugaren för att rengöra. Den är också lika enkel att sätta dit igen. 

Dyson V8 Absolute är en lätt och smidig, men otroligt kraftfull handdammsugare som lämpar sig ypperligt för de allra flesta. och inte minst allergiker tack vare HEPA-filtret.

Philips PowerPro Duo FC6172

Philips PowerPro Duo FC6172

Nästa sladdlösa handdammsugare i listan är Philips PowerPro Duo. Den här modellen är något tyngre än föregående modell, då denna väger upp till 3.2 kilo. Den är dock precis lika mångsidig. Philips PowerPro Duo är utrustad med Philips specialutvecklade PowerCyclone-teknik för en enastående sugförmåga. Den möjliggörs genom att Philips separerar luften och dammet i en cyklonisk kammare. Likt Dyson V8 Absolute kan även Philips PowerPro Duo användas både med och utan skaft. Det gör den här sladdlösa handdammsugaren mycket mångsidig. Tack vare att deras munstycken är konstruerade för att passa både med och utan skaft kan man effektivt använda den här dammsugaren till en mängd olika ytor. Man kan enkelt till exempel dammsuga gardiner utan att råka suga in dem. 

Om du har djur i hemmet som tappar mycket päls kan Philips PowerPro Duo vara något för dig. Philips har utvecklat ett speciellt munstycke de kallar för Mini-turboborste som ska underlätta dammsugningen av just päls som hamnat på mattor och möbler och som ofta är svårt att få bort med en vanlig dammsugare. På tal om munstycken skickar Philips också med ett TriActive Turbo-munstycke som är specialiserat på att få bort både damm och ludd samtidigt. Med Philips PowerPro Duo är det heller inga problem att komma åt under möbler och andra trånga utrymmen då alla munstycken är av låg profil. 

Philips PowerPro Duo är även den påslös, och behållaren för damm och smuts är på 0,6 liter. Precis som Dyson V8 Absolute är det lätt se när det att dags att tömma behållaren tack vare att den är genomskinlig. Det är också mycket enkelt att tömma behållaren med ett klick. Den här sladdlösa dammsugaren är också ett bra val för allergiker. Detta då den är utrustad med ett tre lager tjockt tvättbart filter. Filtret ska fånga upp 90% av små partiklar som till exempel allergener. 

Sist men inte minst har vi batteritiden att tänka på. Philips PowerPro Duo har också två olika lägen. Ett standardläge och ett maxläge. Kör man den här sladdlösa handdammsugaren på standardläget kan man dammsuga i hela 65 minuter vilket är en ovanligt bra batteritid för en så pass kompakt dammsugare som det ändå är. Kör man på maxläget kan man räkna med att få ut cirka 19 minuters drifttid. 

Philips PowerPro Duo är ett mycket bra val för den som är ute efter en sladdlös dammsugare men som inte riktigt är villig att lägga ut pengarna för en Dyson-modell.

Dyson V6 Animalpro

Dyson V6 Animalpro

Nästa sladdlösa dammsugare vi tar en titt på är den prisbelönta Dyson V6 Animalpro. Som namnet avslöjar är den här modellen från Dyson för dig med djur. Den här modellen är anpassad för att enkelt få upp päls från även de svåraste underlagen. Även den här modellen kommer med det avancerade HEPA-filtret som gör den till ett klockrent val för en allergiker. Dyson V6 Animalpro kommer med två dammsugarhuvuden och flera munstycken som man enkelt byter med ett klick. Precis som med den förra Dyson V8 Absolute vi tittade på kan man använda denna med och utan skaft. När man dammsuger golvet behöver man inte oroa sig för repor då även denna har ett mjukt material kring huvudet. Dyson V6 Animalpro är något lättare än Dyson V8 Absolute och lämpar sig därför också bra att använda för rengöring i taket. 

Denna modellen har precis som de tidigare två vi tittat på en påslös design. Behållarens storlek är 0,4 liter som man enkelt tömmer med ett klick. Batteriet på Dyson V6 Animalpro är dessvärre något mindre än på Dyson V8 Absolute. Precis som på den modellen har Dyson V6 Animalpro ett standardläge och ett maxläge. Kör man på standardläget håller batteriet i 20 minuter, och det laddar fullt igen på 210 minuter. 

Dyson V6 Animalpro är som sagt en prisbelönt sladdlös handdammsugare som lever upp till sitt namn. Här får du Dysons kända kvalité, till ett lite lägre pris till följd av det mindre batteriet. Väljer du en sån här kommer du aldrig ha problem med att få bort päls från svåra ytor igen!

Bosch Athlet BBH52550

Bosch Athlet BBH52550

Nu har vi kommit till Bosch Athlet och det är vår första sladdlösa dammsugare där vi inte kan ta av skaftet. Detta gör Bosch Athlet något mindre mångsidig än de andra modellerna vi tittat på. Även denna har blivit prisbelönt för sin höga kvalité, och Bosch är kända för att göra bra verktyg så det är knappast förvånande att de lyckas bra även här. 

Som sagt går det inte använda Bosch Athlet utan skaftet. Med den här kompromissen får dammsugaren bättre sugkraft än de tidigare alternativen vi kollat på. Dessutom har den här modellen en större påslös behållare på 0,9 liter vilket gör att den inte blir full lika ofta. Den här sladdlösa dammsugaren kan också utrustas med ett filter likvärdigt till ett HEPA-filter som gör även denna dammsugaren till ett bra val för allergiker. 

Den här modellen är som sagt lite mer kraftfull än de tidigare alternativen och det gör också att den har ett större batteri. Det går att använda den i 50 minuter på 6 timmars laddning vilket är klart godkänt för den sugprestandan man får under de 50 minuterna. Vad det gäller förvaring har den här sladdlösa dammsugaren en stabil konstruktion och klarar att stå själv vilket är mycket smidigt.

Med Bosch Athelet betalar du något mindre än för Philips PowerPro Duo, och för det får du något mindre mångsidighet, men en mycket mer kraftfull sladdlös dammsugare som fungerar bra som ett komplement till en vanlig dammsugare. 

Nilfisk Handy Sticvac

Nilfisk Handy Sticvac

Nu tittar vi på listans första modell från märket Nilfisk. De är kända för sin höga kvalité på just sladdlösa handdammsugare, och denna modell är trots sitt låga pris inget undantag. Nilfisk Handy Sticvac är mycket flexibel då den precis som de tidigare nämnda Dyson och Philipsmodellerna går att använda både med och utan skaft. Den här modellen är dessutom mindre än de andra och lämpar sig därför kanske extra bra på platser som exempelvis husvagnen eller husbilen. Nilfisk Handy Sticvac har en drifttid på 35 minuter vilket är mycket bra givet modellens låga pris, och den laddas fullt igen på cirka 4 timmar. 

Nilfisk Handy Sticvac är en billigare modell som lämpar sig för den som vill ha en kvalitativ och bra sladdlös handdammsugare utan att spräcka plånboken.

Bosch BKS4003

Bosch BKS4003

Nu har vi kommit till den sista sladdlösa dammsugaren på listan, och den är unik på fler sätt än att den är klart billigast av de vi tittat på i den här listan. Den här sladdlösa handdammsugaren har inget skaft, och förvaras på väggen. Den här modellen väger mindre än ett mjölkpaket och går att köra i cirka 15 minuter på en full laddning, vilket räcker gott och väl till mindre arbeten som att städa efter barn vid middagsbordet. Även den här modellen har en påslös design med en behållare på 0,3 liter som är enkel att rengöra. Fästet på väggen fungerar också som laddstation vilket gör att dammsugaren alltid är redo för nästa jobb.

Bosch BKS4003 är ett perfekt val för dig som bara behöver något litet för att underlätta med de mest vardagliga städningarna när man inte riktigt orkar plocka fram den vanliga dammsugaren. Just eftersom det är Bosch som står bakom den här modellen kan vara säker på att den gör sitt jobb bra. 

Fördelar och nackdelar med sladdlösa dammsugare

Fördelarna med en sladdlös dammsugare är många. Det är smidigt att lätt få bort vardaglig smuts och höja sin lägstanivå för renlighet i hemmet. När olyckan är framme går det snabbt att plocka fram den sladdlösa dammsugaren för att kvickt lösa problemet. Det är som tidigare nämnt också en stor fördel att många modeller går att använda för dammsugning i taket, och för dammsugning av gardiner och andra möbler. 

Dessvärre finns också nackdelar. Det kan vara allt från att behållaren upplevs som liten och att man måste tömma den ofta, eller att batteriet inte räcker så länge som man önskar. Det gäller därför att man gör en noga undersökning och väljer den dammsugaren som passar bäst in på ens behov. Bor man i ett mindre boende kan en sladdlös dammsugare räcka som den enda dammsugaren i hushållet. Bor man större kanske den sladdlösa dammsugaren istället blir ett komplement till en vanlig dammsugare. 

Hur gör jag valet när jag ska köpa en sladdlös dammsugare?

Det viktigaste av allt är att veta vad du själv vill ha. Om du har djur kan det vara värt en extra peng för att lätt kunna dammsuga upp päls från dem. Bor du i ett litet hem kanske det räcker med en modell med mindre batteri och behållare, och på så sätt räcker med en billigare variant. Är man allergiker, eller har vänner som lider av allergier kan det vara bra att tänka på att den sladdlösa dammsugaren har ett filter för motverka att allergener flyr från behållaren. Vi hoppas att vår lista ska ha gett tillräckligt med information om dessa modeller för att ni ska kunna ta ett informerat beslut när ni köper er nästa sladdlösa dammsugare!

Dyson V8 Absolute

10

Pris

10.0/10