Bästa kattluckan 2021 – låt den rätte komma in

Om du har en katt som aldrig kan bestämma sig om den vill vara inne eller ute kan det vara skönt att ha en kattlucka. Då slipper du gå och släppa in och ut katten var tredje minut när den har beslutsångest över vart den vill ta vägen. Om du dessutom jobbar om dagarna och vill att din katt ska kunna komma och gå som den vill kan det också vara en anledning att skaffa en kattlucka. Det kan vara extra snällt mot katten mot de kallare årstiderna så den slipper vara ute för länge.

Vi har gjort jobbet åt dig och i den här listan tagit fram vilka vi tycker är de bästa kattluckorna just nu. Efter vi presenterat kattluckorna följer en kort köpguide för att ge idéer på vad man ska tänka på när man är ute efter att köpa en kattlucka.

Bäst i test av kattluckor just nu

Nedan går vi igenom de olika kattluckor som vi kommit fram till är bäst i test just nu, baserat på egna tester samt utlåtanden från experter.

Trixie Kattdörr 4-vägs med tunnel

Bild på Trixie Kattdörr 4-vägs med tunnel

Först ut i listan hittar vi en klassisk kattlucka med svängdörr. Det är en kattlucka från företaget Trixie som är väldigt stora inom djurbranschen. Den här modellen har en mjukstängande genomskinlig lucka. Den håller sig stängd med ett magnetlås. Tack vare att kattluckan kommer med ett magnetlås samt en list av TRP-gummi skyddar den mot vinddrag väldigt bra.

Den här kattluckan är dessutom väldigt flexibel då den går att montera på väggar eller dörrar med varierande tjocklek. Man kan nämligen förlänga själva ”tunneln” med extradelar man kan köpa till. Kattluckan här har fyra olika inställningar beroende på hur man vill att den ska bete sig. Du kan välja på att den ska vara öppen åt båda vägarna, bara in, bara ut, eller helt stängd. Det kan vara smidigt om man vet att katten är ute på kvällen men vill att den stannar inne efter att den kommit in igen.

Trixie Kattdörr 4-vägs med tunnel är en mycket prisvärd kattlucka som får jobbet gjort och som inte behöver elektricitet som andra i listan behöver. Enda nackdelen med den här modellen är att det är svårt att kontrollera vilken katt det är som kommer in då den inte har något sätt att veta det. Nästa produkt i listan löser det problemet.

SureFlap Kattlucka med Microchip ID

Bild på SureFlap Kattlucka med Microchip ID

SureFlap Kattlucka är mer avancerad än den förra men fungerar i grunden på ett liknande sätt. Även den här kattluckan har fyra olika lägen för hur luckan ska bete sig. Som på föregående modell handlar det om att antingen vara helt öppen, bara släppa in, bara släppa ut, eller vara stängd.

Det som gör att den här luckan sticker iväg lite i både pris och funktion är faktumet att den håller koll på vilka katter som får använda kattluckan. Detta kan ju vara en supersmidig funktion om man bor i ett område med många katter eller om man bara gillar att vara säker på vad man släpper in i huset. Kattluckan har stöd för upp till 32 katter om du för någon anledning har så många.

Sättet det här lite smartare låset fungerar på är genom en teknik som kallas för RFID. Det står för Radio Frequency Identification. När kattluckan märker av rätt radiofrekvens i närheten så låser den upp luckan. Hur ska katten bli utrustad med den här signalen då? Jo många katter är redan chippade, och då använder man helt enkelt signalen det chippet sänder ut. Om man inte har en chippad katt kan man istället köpa ett RFID-halsband som då fungerar som nyckel för dörren.

SureFlap Kattlucka behöver 4st AA-batterier som man behöver byta ut varje halvår. Det är ett mycket bra alternativ för dig som vill ha en riktigt bra kattlucka.

Staywell Lucka 400 Magnet

Bild på Staywell Lucka 400 Magnet

Nästa kattlucka i listan är en Staywell-lucka. Den är producerad av företaget PetSafe som gör mycket bra husdjursprodukter. Nästa kattlucka i listan är också från PetSafe. Kattluckan Staywell är inte lika avancerad som den föregående, men är fortfarande skyddad mot främmande katter. Sättet den löser det på är genom magnetism.

Precis som de föregående två har även Staywell Lucka 400 fyra stycken låsinställningar. Det handlar i vanlig ordning om helt öppet, bara in, bara ut, eller helt stängd. Som sagt är luckan låst med magnetism och öppnas bara när katten med halsbandet kommer nära. Det är ett speciellt halsband som skickas med kattluckan. De varnar dock för att du med pacemaker inte borde köpa den här då den starka magneten i halsbandet kan vara dåligt för din pacemaker när du lyfter katten.

En annan nackdel med den här produkten är att om många i samma bostadsområde har en kattlucka av samma modell så kommer låset inte fylla sitt syfte på samma sätt. Föregående modell identifierade katterna med hjälp av unika radiovågor. Den här modellen använder endast magnetism och kan därför luras av valfritt magnetiskt halsband.

Staywells kattlucka är fortfarande ett mycket bra val som erbjuder mer säkerhet än en mer grundläggande variant. Den här modellen kan dessutom monteras på trä- och glasdörrar, samt tegel-, plast- och metallväggar.

PetSafe Microchip Kattlucka Vit

Bild på PetSafe Microchip Kattlucka Vit

Sist ut i listan hittar vi ännu en lucka från PetSafe. Den här gången handlar det om en lucka med lås som öppnas med hjälp av microchip. Som med den föregående modellen med samma teknik finns ofta ett chip redan insatt i katten. Det är då det som används som nyckel för luckan. Har katten inget chip går det att använda med ett halsband som säljs separat. Precis som med alla andra går det att med ett manuellt vred välja hur luckan ska fungera. Antingen öppen i båda riktningar, öppen i en riktning (in eller ut), eller helt stängd.

Den här modellen är särskilt bra isolerad. Den kommer med en förhållandevis tung dörr som har ett magnetiskt vindskydd. Kattluckan är dessutom försedd med kraftig tätning av isolerande fleece. Den förra smartare kattluckan vi tittade på klarade av 32 katter. Som om det inte skulle vara nog har PetSafe höjt ribban och klarar av att släppa in 40 unika katter. Väldigt smidigt om du kanske har ett kattdagis hemma.

PetSafe Microchip Kattlucka Vit är en mycket bra och avancerad modell. Den drivs av 4 st AA batterier som har en beräknad livslängd på 6 månader. Med en sån här kattlucka underlättar du livet både för dig själv och din katt, och du kan sova lugnt vetandes att bara dina katter kan använda kattluckan.

Vad ska man tänka på när man köper kattlucka? – Köpguide

Katten är en nattlevande varelse och har inga problem med att se i mörker. Det är då katten passar på att jaga intet ont anande byten. Sedan kanske katten går till en skyddad plats för att äta djuret, eller för att sova. Så här långt är det inga konstigheter. Problemet uppstår dock när katten bor hos en människa. Vi är ju inte nattlevande alls i samma grad som katter är, och vi är starkt beroende av vår nattsömn.

Hur löser man det här då? Man vill ju att ens katt ska må bra och kunna gå ut på natten för sina nattliga behov. Visst, du kan gå upp mitt i natten varje natt för att släppa in och ut katten som varit eller vill ut på äventyr. Nackdelen med det är uppenbar. Det rubbar din sömn och är inte hållbart i längden. Istället kan du investera i en kattlucka.

Nu kan katten komma och gå som den behagar och behöver inte längre störa dig när den vill ut på en promenad. Om du vet med dig att det ska bli dåligt väder någon kväll och katten är ute när du går och lägger dig kan du ändå vara lugn. Du kan ställa luckan så att den släpper in, men inte ut katten. På samma sätt, om katten har en vana att dra hem djur som den vill visa upp kan du ställa luckan så att man kommer ut men inte in.

Okej, kattlucka låter rätt lockande. Vad ska man tänka på när man vill köpa en kattlucka då? Det berättar vi här, så fortsätt läsa så får du all information du behöver för att kunna ta ett bra beslut när du ska köpa kattlucka.

Monteringsmaterial

När du väl har bestämt dig för att köpa en kattlucka behöver du tänka ut var du vill placera den. Ska du ha den på en dörr, en vägg, eller kanske till och med ett fönster? Anledningen till att du behöver tänka på det innan köpet är att alla luckor inte passar till alla material.

Vissa luckor fungerar överallt utan extra jobb. Till andra luckor kan man behöva köpa till monteringssats för att kunna montera ordentligt på exempelvis glas eller tegel. Vill du sätta upp den på tegel eller glas kan du dessutom behöva fixa speciella verktyg som klarar av att arbeta i materialet.

Prisklass

Oavsett vad man köper måste man tänka noga på priset. Vad är ett rimligt pris för en kattlucka? Hur mycket är du villig att betala för att slippa gå upp på natten, eller för att veta att din katt alltid kommer in i värmen även om du inte är hemma?

Olika prisnivåer ger såklart olika kvalité och funktioner. Men även de billigare alternativen fungerar riktigt bra. I de billigare prisklasserna hittar vi oftast de mer grundläggande vippluckorna. Katten behöver helt enkelt knuffa på luckan för at komma in. Ett snäpp över dem har vi vippluckor med lås. Ännu ett snäpp upp hittar vi dem avancerade lås som t.ex. magnetlås eller RFID-lås.

Beroende på hur och var man bor kanske man behöver olika saker. Finns det många katter i området som är nyfikna kanske det kan vara bra att ha en lucka med smart lås.

Säkerhet hos kattluckor

Vi snuddade lite vid säkerheten när vi pratade om priset. Vi dyker lite djupare här.

Som vi berättade om i listan över bästa kattluckan just nu finns det ett gäng olika låsmekanismer, och också lite olika lägen man kan ställa in luckan på. Låstypen som finns är alltså: inget lås, manuellt vred, magnetlås, RFID-lås, och IR-lås.

Inget lås är självförklarande. Luckan är alltid öppen och åt alla håll.

Med manuellt vred kan du ställa in hur luckan ska bete sig. Antingen kan du välja på att den ska vara helt öppen eller stängd, eller så att den bara går att öppna i en riktning. Det kan vara smidigt om du vill veta att katten inte kommer ut igen efter att den gått in.

Magnetlås fungerar så att det sitter ett känsligt magnetlås i själva luckan. Låset går upp när det blir utsatt för en stark magnetisk kraft. Den kraften kommer ofta från halsbandet katten har på sig. Det gör att bara din katt, eller andra katter med såna halsband kommer in. Det är alltså säkrare än de andra två alternativen. Okända katter kan dock fortfarande komma in om de också har magnethalsband.

RFID-lås fungerar med hjälp av radiovågor. Dessa lås är eldrivna och drivs ofta av batterier. Kattluckan letar hela tiden efter något som tar emot radiovågor i närheten. När din katt då kommer i närheten känner luckan av att radiovågorna tas upp av kattens chip, vare sig det sitter i katten eller i dennes halsband. När luckan känner av katten i närheten låser den upp luckan och tillåter passage. Även dessa modeller går att ställa så att de släpper in, ut eller båda två eller inget. Dessa kattluckor kan oftast konfigureras så att de håller koll på flera katter vilket är smidigt om man har många.

Sist har vi IR-låset. Det fungerar likt hur magnetlåset fungerar, men istället för en magnet så läser luckan av en IR-tagg från kattens halsband. Den här typen av kattlucka behöver också ström och får ofta det av batterier.

Så har installerar du en kattlucka

Olika luckor är olika svåra att installera. Mycket beror på materialet du vill montera luckan på. Det finns några steg man nästan alltid kan följa, men vi rekommenderar ändå att man kollar i instruktionen för just din kattlucka.

Oftast går det till såhär:

  1. Mät ut så att luckans nederkant är i höjd med kattens mage. Rita upp stödlinjer på utsidan av dörren/väggen
  2. I de översta två hörnen borrar du hål. Det underlättar mycket när du sedan ska såga i dörren. Här rekommenderar vi en elektrisk sticksåg för att det ska bli så enkelt och snyggt som möjligt.
  3. När du gjort detta kan du fästa innerdelen av luckan på insidan av väggen. Skruvarna för detta hittar du i kartongen kattluckan kom i.
  4. När innerdelen är på plats kan du trycka fast utsidan. Se till att du får det tätt här så du inte får in fukt. Skruvarna för detta finns också i förpackningen.

När du skruvat in utsidan är du färdig! Om detta låter för avancerat kan du säkert ringa någon snickare som kan hjälpa dig.

Sammanfattning – köpa kattlucka

Nu har vi gått igenom ett gäng utav de bästa kattluckorna just nu. Förhoppningsvis har du hittat något som ser intressant ut! För att hjälpa dig vid ditt köp har vi också gjort en kort och koncis köpguide. Vi hoppas att detta ska vara till stor hjälp!

En kattlucka kan verkligen förbättra livet. Inte bara för din katt utan även för dig. Aldrig mer kommer du behöva gå och släppa in eller ut katten. Mycket smidigt att katten som uppskattar självständighet just blev ännu mer självständig!

Köper du någon av de kattluckorna vi skriver om i den här artikeln kommer du att bli nöjd!

KattluckaKommentarBäst pris
Trixie Kattdörr 4-vägs med tunnelVäldigt flexibel då den går att montera på väggar eller dörrar.Läs mer
SureFlap Kattlucka med Microchip IDHåller koll på vilka katter som får använda kattluckan.Läs mer
Staywell Lucka 400 MagnetÖppnas bara när katten med rätta halsbandet kommer nära.Läs mer
PetSafe Microchip Kattlucka VitDen här modellen är särskilt bra isolerad.Läs mer

SureFlap Kattlucka med Microchip ID

10

Pris

10.0/10