Hur man klipper håret själv: En steg-för-steg guide för damer

Alla har vi nog någon gång känt att vi verkligen vill ha en ny frisyr. Man är inte helt nöjd med hur det ser ut just nu. Kanske behöver man bara fixa topparna lite. Kanske vill man prova hur det hade sett ut att ha lugg. Många gånger kräver den här typ av beslut noga övervägande. Det är ju nämligen inte helt gratis att gå till en frisör. Även det enklaste ingreppet kan sticka iväg i pris, särskilt om man har mycket hår som ska klippas.

Visst hade det varit smidigt att kunna göra det själv? Det tyckte vi också. Därför skrev vi ihop den här guiden för hur man klipper sitt eget hår. Det är en guide som berättar steg-för-steg hur man gör för att få ett bra resultat. Visste du att man helst ska klippa topparna med cirka 8 veckors intervall? Klart inte alla vill eller har råd med det. Efter du läst den här artikeln kan du dock göra det själv!

Viktigt att veta!

Innan vi börjar med guiden är det bra att vi går igenom lite viktiga detaljer. Som ni förstår ger man sig inte på detta helt utan risk. Det finns alltid en risk att man kanske slinter med saxen och klipper av en centimeter, eller kanske decimeter mer än man tänkt. Detta är en risk man måste vara villig att ta. Antagligen kommer du inte att vara jättebra på att klippa ditt hår vid första försöket. Därför rekommenderar vi att du inte försöker göra som din mycket erfarna frisör brukar göra. Försök inte på en avancerad frisyr vid första tillfället. Istället rekommenderar vi att du börjar med att bara trimma din nuvarande frisyr. Då får du koll på hur det känns att arbeta med saxen och du bygger upp lite vana för att jobba med håret. Nu sätter vi igång med guiden!

Klippguide

Steg 1: Rätt utrustning

Börja med att ta valfri sax ur kökslådan så kör vi igång!

Nej… Riktigt så enkelt är det inte. En kökssax är ofta ganska kraftfull och har i regel tjocka saxblad. Perfekt för att klippa upp en påse eller kanske klippa isär bacon. Inte lika bra för hår. Ditt hår är ju mjukt och fint. Det hör alltså till att du har en sax som klipper mjukt och fint. Ju mer precis sax du kan hitta, desto bättre resultat kommer du få. Har du en sax för precisionsklippning kommer du känna att du har kontroll över situationen, även om du aldrig klippt innan.

Nästa grej du behöver fixa är två speglar. Du sätter dessa mittemot varandra för att ge dig själv möjligheten att se hur du ser ut bakifrån. Detta underlättar markant vid klippning av håret där som du säkert förstår. Andra saker som kan vara bra att ha är hårnålar och klämmor, beroende på hur mycket hår du har. Vi rekommenderar också att du har en liten sprayflaska med vatten så att du kan blöta håret och få det mer lättarbetat. Sist men inte minst kan det vara bra att ha en fintandad kam.

Steg 2: Sakta men säkert

Om du nu tänkt klippa dina toppar själv är det bra om du tar det lugnt. Det minimerar risken för att du klipper av för mycket. Det du vill göra är att ta en lock åt gången och jobba systematiskt genom håret. Klipp heller aldrig vågrätt, det kan vara svårt att se så att det blir precis rakt.

Om du är ute efter att trimma topparna utan att klippa av för mycket av håret på längden ska du läsa här. Ta en cirka 2 cm bred slinga som du sedan snor runt hårt. Gör du det kommer de spruckna topparna att börja sticka ut från resten. Dessa är dem du vill bli av med. Gör du såhär blir det lätt att inte klippa för mycket hår, men ändå ge en fräsch proffsig look.

Steg 3: Hur man klipper rakt

Att klippa av en bit av håret men också behålla proportioner kan ibland vara svårt. Det finns dock ett knep som underlättar väldigt mycket, som ser till att bevara din stil också. Det du vill göra är att sätta upp håret i en hästsvans. Gör såhär:

  • Bena upp håret på mitten med hjälp av en fin kam. Kamma sedan igenom håret på båda sidor.
  • Sätt upp håret i en hård hästsvans i mitten, bak på huvudet. Det är viktigt att håret är ordentligt fastsatt. Kamma igenom hästsvansen.
  • Välj ut ungefär hur mycket hår du vill klippa av på din hästsvans. När du bestämt dig sätter du en till hårsnodd precis över där du vill klippa.
  • Nu är det dags att börja klippa. Ta några knippen med hår åt gången. Du får ett mycket bättre resultat så än om du skulle försöka få med allt direkt. Håll saxen lodrät när du klipper.
  • När du klippt allt hår nedanför din utsatta snodd tar du ut båda snoddarna och borstar ut håret.

Steg 4: Rama in ansiktet

Okej, dags att klippa runt ansiktet. Om du är intresserad av att trimma eller klippa din lugg måste du först bestämma hur lång du vill att den ska vara. Sedan klipper du håret två centimeter längre ned än du tänkt. Eftersom blött hår ofta ser kortare ut än torrt hår är det viktigt att man inte klipper så kort som man tror att man vill ha när håret är blött eftersom man då riskerar att få det för kort.

Lägg håret så som du brukar ha det, om det är på mitten eller på sidan. Här kan du använda dina fingrar för att se till att håret ligger rakt. Tag sedan en slinga och mät ut hur långt ned i ansiktet du vill att håret ska räcka. Här är det viktigt att hår på båda sidorna om ansiktet räcker lika långt så att du får en snygg look. Det är ganska enkelt att mäta ut håret om du måttar efter exempelvis ögonbryn, kinden eller hakan.

Steg 5: Skölj och kamma ur

När du är färdig med allt klippande är det dags att kamma ur din nya frisyr. Börja med att ta bort eventuella klämmor eller snoddar du har kvar i håret. Nu kan du med fördel försöka skaka ur hår som sitter löst, och sedan kamma igenom håret. Du kan också skölja ur håret när du är klar, det brukar få ut ännu lite hårstrån som sitter kvar.

Det kan ta ett tag innan du känner dig nöjd med din nya frisyr. Om din första reaktion efter din trimning är att det blev dåligt rekommenderar vi att du väntar en till två dagar. Det kan behövas lite tid för att din nya frisyr ska lägga sig naturligt. Kom ihåg att man blir bättre av att öva, så när det är dags för en trimning om en månad igen så ska du inte tveka på att ge dig på håret igen. När du jobbat med ditt eget hår ett tag kommer du känna dig mycket bekväm och du kommer bli mer och mer nöjd med resultatet för varje gång. Tänk så mycket pengar du kan spara genom att klippa håret hemma!

Hårvård

Nu har det blivit dags att prata lite om hårvård. Alla vet att ett omhändertaget hår är ett hår som mår bra. Det är noga att ta hand om håret så att det mår bra, annars kan det bli svårare att styla det som du vill ha det. Även värme tär på håret, och därför är hårfönar kanske ofta en behövlig ondska för att få till din stil. Tar du väl hand om ditt hår behöver du inte oroa dig för att det ska få bestående skador efter en intensiv styling eller en hårfön. Det finns lite saker att tänka på innan man ska ge sig i kast med hårvård. Bra verktyg är en grej som underlättar, så vi kollar närmre på det nedan.

Styling

Om du vill lyckas bra med din styling räcker det ofta inte bara med en borste. Riktigt avancerade stylings kan behöva flera olika borstar som har olika funktioner. Många gånger har man en borste hemma som man alltid använder, när man i själva verket kanske hade fått bättre resultat om man hade bättre verktyg. Det är dessutom bra att se till att man har en schysst hårfön som inte gör mer skada än den måste.

Speciella hårborstar

Det finns som sagt lite olika typer av hårborstar. Vi skriver lite om de tre vanligaste här.

Den klassiska hårborsten: Det är den här du använder för att bli av med tovor och för att förbereda håret innan stylingen

Rundborsten: Rundborsten är designad för att användas i kombination med föning av torrt hår. Det du gör är att du rullar håret runt borsten samtidigt som du fönar det. Resultatet blir olika beroende på hur stor borste du har. Har du en stor rundborste får du större volym.

Paddelborsten: Paddelborsten är, som man nästan hör på namnet, den stora och breda borsten. Du kan använda denna till att föna ditt hår platt. Väldigt smidigt, och det kan ge en mer naturlig look än t.ex. en plattång gör.

En smart grej du kan göra är att leta efter ett tre-pack med borstar som innehåller alla tre. Då vet du att du alltid har allt du behöver hemma. Vägen till en snygg stil är mycket kortare med rätt verktyg!

Tänk på värmen!

De flesta med långt hår har redan koll på att värme kan vara skadligt för håret. Det man kan göra för att motverka den här skadan är t.ex. att inte använda hårfön eller annat stylingverktyg med värme. Men hur roligt hade det varit? Inte särskilt.

Det man istället kan göra är att använda värmeskyddande spray innan man fönar och stylar håret. Då skyddas ditt hår från värmen, och risken för att de skulle torka ut minimeras. Om du dessutom vill slå två flugor i en smäll kan du försöka hitta en produkt med arganolja i. Det är en typ av olja som har kända egenskaper som skyddar och ger lyster till ditt hår. Det blir alltså en väldigt smidig produkt som inte bara skyddar håret från all typ av värme, men som också förstärker det och gör det blankare! Vi rekommenderar verkligen att man skaffar ett sånt spray, och vi tycker att spray med arganolja är ett toppenalternativ!

Bra hårfön

Som sagt är hårfönen ofta en central del av mycket hårstyling. Men vi har också pratat om hur värme är skadligt för ditt hår. Det gäller alltså att hitta sig en kvalitativ hårfön som inte skadar ditt hår mer än nödvändigt. Det är exempelvis bra om fönen har flera olika hastigheter. Då kan man enklare välja hur mycket man vill utsätta håret för. Det är vidare bra om fönen har olika värmenivåer så att man kan välja att köra lite mildare om värmen inte är ett måste. Många bra fönar har dessutom lite olika munstycken. Ett populärt är volymmunstycket som ger en naturligt fin volym. Ett riktigt bra alternativ som har alla dessa fördelar är denna hårfön.

Fixera med bra hårspray

När du är nöjd med hur ditt hår ser ut och du är redo att gå ut för att visa upp din nya look för världen är det bra om du först fixerar din stylade frisyr. Detta gör du enklast med hårspray. Många tänker säkert att hårspray inte kan skiljas åt särskilt mycket, men då har man fel. Riktigt bra modeller av hårspray är nämligen justerbara. Ofta kan du välja på olika nivåer av stadga och volym. Justeringen sker ofta i form av ett litet vred på toppen av behållaren. Riktigt bra hårspray har dessutom UV-skydd för att se till att du skyddas från solens farliga strålning. Vi rekommenderar detta hårspray som får jobbet gjort felfritt varje gång!

Sammanfattning

Nu har vi kommit till slutet av den här guiden. Vi hoppas att ni tar er modet och provar att klippa er hemma! Det är en rolig sak att fördriva tiden med, och blir man bra kan man spara mycket pengar! Vi har också pratat lite om hårvård och vad som är bra att tänka på när man klippt sitt eget hår!

Rekommenderade produkter när du klipper håret själv

Nedan återfinner ni de olika produkter vi rekommenderar att ni använder er av när ni ska klippa håret själva hemma.

OGX Argan Extra Strength Heat Protection Spray – Bäst värmeskyddande spray med argonolja

ghd Helios Professional Hårfön – Bäst hårfön när du klipper håret hemma

maria nila Style&Finish – Bästa hårspray för hemmabruk