Bästa robotgräsklipparen 2020 – nyklippt gräsmatta utan ansträngning

Utvalda bästa robotgräsklippare

KategoriRobotgräsklippareCirkaprisLägsta pris
Bäst i TestGardena Smart Sileno Life 100015,000Garden Store
PopulärastWORX L200015,000NetonNet
Mest prisvärdGardena Sileno City Smart 50011,500Garden Store
Mest funktionerHusqvarna Automower 430X29,000Garden Store
NyhetBosch Indego 400 Connect12,500Garden Store

Inledning – om robotgräsklippare

Under sommaren är det tid för gräsklippning. Oavsett om man har en liten eller stor gräsmatta måste den skötas om och klippas med jämna mellanrum. Just gräsklippningen kan många ses som den jobbigare och tråkigare delen av trädgårdsskötseln. Det blir helt enkelt ett nödvändigt ont som måste tas itu med och många väntar in i det längsta på att ta fram gräsklipparen. Med en robotgräsklippare behöver du inte tänka på saken längre!

I dag finns det både nya och äldre versioner av robotgräsklipparen. Det som är lite speciellt med just robotgräsklippare är att de helt och hållet sköter sig själva. Det som krävs är lite underhåll då och då. Gräsklipparna navigerar sig på lite olika sätt. Ibland programmerar man gräsklipparen digitalt och andra gånger gräver man ner en liten kabel i gräsklipparen som den känner av och navigerar efter. I många robotgräsklippare finns det också sensorer som gör att roboten kan köra runt hinder helt på egen hand.

De allra mest moderna robotgräsklipparna hittar på egen hand tillbaka till sin laddningsstation och de kan själva känna av om de behöver laddas. De brukar också ha en inbyggd regnsensor som gör att man inte behöver stänga av gräsklipparen om det regnar eller är fuktigt ute. Den avgör nämligen själv om gräset är klippbart eller inte. Det finns också gräsklippare som kan kopplas till mobiltelefonen. Då kan man ha koll på klippningen även om man inte är hemma. Man kan också ställa om robotgräsklipparen så att den klipper gräset till en lägre eller högre höjd. Om gräsklipparen fastnar i en gren eller liknande kan man också få en notis om det på telefonen.

När det gäller robotgräsklippare kräver de inte speciellt mycket skötsel. Det kan dock vara nödvändigt att byta knivarna någon gång per år. Det är en sådan sak som man kan göra på egen hand så länge man är lite händig och har några skruvmejslar till hands.

När det gäller robotgräsklippare kan man inte komma ifrån att de håller gräsmattan på en jämn nivå hela tiden. I regel är de inställda på en så hälsosam klippning av gräset som möjligt. Det betyder att robotgräsklipparen i regel inte klipper mer än en tredjedel av gräset vid varje klippning. Gräsklipparen klipper gräsmattan så ofta det behövs och tack vare att den laddar sig själv kan man enkelt få en jämn och fin gräsmatta utan minsta ansträngning. De flesta robotar har en klipptid på mellan tre till sju timmar och de brukar bli fulladdade på omkring tre timmar.

Robotgräsklipparens funktion

De allra flesta robotgräsklipparna har en liten laddningsstation som placeras ut i trädgården. Dit åker roboten för att laddas. Det är också där den befinner sig när den inte klipper gräset. De flesta varianterna laddar sig själva men det finns en del robotar som man får sätta på laddning manuellt. Du kan ställa in roboten på vilka dagar och tider du vill att den ska klippa gräset på. Det kan vara klokt att låta roboten klippa under dagtid. Då riskerar man inte att igelkottar och andra nattaktiva smådjur tar skada av klipparen. Det finns också speciella skydd man kan sätta på klipparen så att djur inte kan komma under den.

Vissa robotgräsklippare hittar runt i trädgården genom tomtgränskartor som läggs in i klipparen. Andra modeller kräver en begränsningslinje. Det är helt enkelt en kabel som grävs ner runt om tomten. På så sätt vet man att gräsklipparen håller sig innanför tomtgränsen. En gräsklippare med uppladdningsbart batteri förbrukar en del el men kostnaden är försumbar jämfört med den bensin som går åt till en bensindriven gräsklippare. Dessutom släpper en robotgräsklippare inte ut några skadliga ämnen i miljön.

Robotgräsklipparens unika egenskaper

När man går omkring med en vanlig gräsklippare kommer den att klippa på samma ställe flera gånger. Robotgräsklipparen går oftast i slumpmässiga mönster. Det gör att gräset inte tar skada av klippningen. Dessutom klipps gräset inte lika kort med roboten. Man kan också se en stor fördel i att gräset klipps av lite åt gången. Då fungerar klippet som gödning för gräsmattan. Man slipper dessutom köra gräsklipp till tippen.

Många robotgräsklippare kan också ställas in så att de släpper ut gödningsmedel på gräsmattan under klippningens gång. Det ger en grönare och mer tät gräsmatta som inte släpper igenom massor av mossa. Robotgräsklipparen tar inte heller lika mycket plats som en vanlig gräsklippare. Den lilla roboten kan enkelt placeras på en hylla under vintern.

Den kanske allra största fördelen är att gräsklipparen inte behöver köras av någon. Den är helt automatisk. Även om man åker på semester kan man räkna med att gräsklipparen håller gräsmattan i gott skick. Det gör dessutom att huset ser betydligt mer bebott ut.

Robotgräsklipparens design

Robotgräsklippare finns i olika former och varianter. Det ser i princip ut som en liten låda. Färgen är i regel vit, svart eller metallisk. Robotgräsklipparen kan vara fyrkantig eller lite rundare. Hjulen kan vara placerade på lite olika sätt. Vissa robotgräsklippare har fyra lite större hjul som sitter på utsidan av klipparen, andra har två större hjul bak, och ett mindre hjul som sitter under gräsklipparen. Det finns också robotgräsklippare som har fyra små hjul som inte syns under gräsklipparen. Är det så att man har en lite mer ojämn gräsmatta eller om terrängen sluttar kan det vara klokt att välja en klippare som har mer robusta, och kanske lite grövre mönstrade hjul. Då har roboten lättare för att ta sig fram i trädgården. Små hjul kan lätt trassla in sig i grenar eller saker som ligger på gräset. Det här är alltså en sak som det kan vara klokt att titta närmare på när man ska köpa sin robotgräsklippare.

Recensioner av olika robotgräsklippare

Här följer recensioner av ett par olika robotgräsklippare. En del av dem passar för större trädgårdar, medan andra är till för lite mindre ytor. De har alla sina fördelar och nackdelar och det kan vara bra för dig som köpare att känna till dem.

Robotgräsklippare Husqvarna Automower 315

Robotgräsklippare Husqvarna Automower 315

Det här är en väldigt lättskött robotgräsklippare med bra prestanda. Den har fyra kraftigare hjul och det gör att den även klarar av mer komplicerade gräsmattor. Den lämpar sig för ytor på upp till 1500 kvadratmeter och den klarar lutningar på 40 %. Gräsklipparen är tillförlitlig och den är enkel att programmera. Tack vare den stora displayen är det också lätt att göra olika individuella inställningar på gräsklipparen. En nackdel med just den här robotgräsklipparen är att dess kaross är något enkel att repa. Om du har en trädgård med många hinder, träd som tappar grenar och liknande kan det alltså vara klokt att räkna med att karossen kan bli repig snart efter installationen. Det finns dock praktiska skydd att montera på gräsklipparen och det kan vara ett bra alternativ.

Gardena Sileno City Smart 500

Gardena Sileno City Smart 500

Det här är en robotgräsklippare som passar bra till den lite mindre trädgården. Den klarar av gräsmattor på upp till 500 kvadratmeter. Gräsklipparen har tre hjul. De är dock inte så kraftiga att de klarar av mycket kuperade trädgårdar. En annan nackdel är att det krävs en guidekabel för att roboten ska hitta tillbaka till sin laddningsstation. Gräsklippningen sker dock på ett bra sätt och den är enkel att installera. Dessutom kan roboten förses med pin-kod. Den kan då bara startas av en person som känner till koden. En annan fördel är att den bara klipper gräset om det är högt nog. Dessutom är roboten väldigt tystlåten under klippningen.

AL-KO Robolinho 500E

AL-KO Robolinho 500E

Om du har en kuperad trädgård med lutningar på upp till 45 % är det här rätt robotgräsklippare för dig. Man kan inte koppla den här roboten till sin mobiltelefon men å andra sidan är det lätt att komma åt inställningarna på själva gräsklipparen. Den här gräsklipparen har också ett inbyggt skydd som gör att knivarna per automatik stannar om gräsklipparen välter av någon anledning. En nackdel med den här gräsklipparen är att den inte har några regnsensorer. Det betyder att man behöver stänga av klipparen manuellt om man inte vill att den ska klippa blött gräs.

Det här är en bra gräsklippare för den lilla trädgården eller uteplatsen. Det kan också vara ett bra alternativ om du har en gräsmatta med många träd där lövverket ger skydd mot regn.

WORX L2000

WORX L2000

Det här är en mer kraftfull robotgräsklippare som klarar av även de mer komplicerade gräsmattorna. Den täcker trädgårdar på upp till 200 kvadratmeter. Motorn är borstlös och har en väldigt lång livslängd jämfört med andra robotar. Klipparen kan också kopplas till WiFi och den kan klippa nära kanter. Klipphöjden kan varieras mellan 30-60 millimeter. Robotgräsklipparen ställer in sig automatiskt efter vad som är bäst för gräsmattan. Det ger en välmående trädgård som alltid ser fin ut.

Ett stort plus med batteriet i den här gräsklipparen är att det kan användas tillsammans med andra verktyg i WORX serie. Dessutom kan du lägga till flera olika tillbehör till din robot. Det finns bland annat anti-krock system som förhindrar att gräsklipparen kör emot hinder. Klipparen kan också utrustas med röststyrning samt GPS.

WORX M1000

WORX M1000

WORX M1000 klipper gräsmattor på upp till 1000 kvadratmeter. Den har både stöldskydd och regnsensor. Klipparen kan anslutas till WiFi och kopplas till telefonen. Det gör att alla inställningar kan göras direkt via telefonens app. Den här robotgräsklipparen har en intelligent navigering. Det gör att den mycket lättare kan ta sig runt i trädgården. Den hittar också lätt till sin laddningsstation.

En nackdel med den här robotgräsklipparen är att den inte har så kraftiga hjul. Det gör att den kan ha svårt att ta sig upp för större lutningar. Ojämn mark kan också ställa till det något för gräsklipparen. Den har inte heller så stor räckvidd och det kan vara svårt att dela upp gräsmattan i olika klippytor.

Robotgräsklipparens storlek

De allra flesta robotgräsklippare har en klippbredd på 22 centimeter. Det är en del mindre än många bensindrivna klippare. Å andra sidan sliter roboten mindre på gräset och man behöver inte heller gå efter klipparen. En större robotgräsklippare kostar ofta mer pengar men man kan också hitta en del extra funktioner i dem. I en mer rejäl robotgräsklippare finns ofta ett starkare skydd mot hinder. Det är i regel också mer pålitligt. Man riskerar alltså inte att robotgräsklipparen klipper ner allt i rabatten i tron att det är gräs.

Fördelar och nackdelar med en robotgräsklippare

En robotgräsklippare behöver inte ses till eller köras av någon. Den klarar sig i regel på helt egen hand. Det sparar tid och energi som man kan lägga på annat. En annan fördel är att robotgräsklipparen är långt mer miljövänlig än en bensindriven variant. Dessutom drar de mindre el än vanliga elektriska gräsklippare. Det finns också robotgräsklippare som kan drivas med solenergi och det är ett ännu mer miljövänligt alternativ.

Trots att robotgräsklipparen har en hel del fördelar finns det också ett par negativa aspekter att tänka över. En robotgräsklippare har till exempel en högre prislapp än en vanlig gräsklippare av större modell. Om man dessutom köper en robot som behöver begränsningslinjer eller guidekablar behöver man också köpa in dem. Man kan också behöva köpa hus och andra tillbehör till gräsklipparen.

Många djur och barn kommer också till skada när de försöker leka med gräsklipparen. Det finns också igelkottar som blir överkörda av robotgräsklippare som körs under natten.

Det kan också vara klokt att komma ihåg att en robotgräsklippare inte ger samma motion som en vanlig gräsklippare. Den vanliga gräsklipparen behöver köras, men roboten sköter sig själv.

Välja rätt robotgräsklippare

Det finns en hel del saker man behöver tänka över när man ska köpa en robotgräsklippare. Klipparen kostar en del pengar i inköp och installation och det kan därför vara bra att fundera lite extra över vilken variant man ska välja så att man inte blir besviken. Genom att läsa igenom våra recensioner om robotgräsklippare kan du få en bättre bild av vilka fördelar och nackdelar de olika maskinerna har och på så sätt kan du lättare välja en gräsklippare som passar dina behov.

Om du har en stor trädgård eller bor i ett stöldutsatt område kan en robotgräsklippare med GPS vara bra. Då kan du enkelt se var klipparen befinner sig. I regel kan de också fjärrstyras via mobiltelefonen. Det kan också vara en fördel att ha någon form av stöldskydd på gräsklipparen. I många fall har de inbyggda larm som tjuter om någon använder gräsklipparen utan att först ange en kod. Andra gräsklippare kan inte startas utan att man har tillgång till koden. Det här är sådana saker som försvårar rejält för tjuven.

En annan sak du bör se över är hur din gräsmatta och trädgård ser ut. Om du har en lättskött trädgård med en jämn och fin gräsmatta utan några hinder kan du i regel klara dig bra med en mindre avancerad robotgräsklippare. Är terrängen kuperad kan du behöva en kraftigare variant som också kan köra i sluttningarna. Du bör också fundera över hur det ser ut med träd och annan växtlighet på tomten. En mindre kraftfull klippare kan lätt sätta sig fast i grenar som ramlar ner. Du bör även fundera över din robots storlek. Om du har många trånga passager i trädgården kanske robotgräsklipparen inte kan ta sig in i dem. Beroende på hur du har planteringar och annat kan din robotgräsklippare behöva ha olika sensorer som gör att den inte kör över blommor, grönsaker och annat.

Det kan också vara bra att tänka på vilka finesser du behöver i din robotgräsklippare. Ska klipparen sköta allt per automatik, vill du kunna kontrollera den utomhus eller vill du rent av ha dess kontroller i mobilen? En robotgräsklippare kan vara till stor hjälp om du ofta är bortrest, vid sjukdomar eller om du har ont om tid. Om du vill kunna kontrollera gräsklipparen genom mobilen kan du få betala lite extra men det kan å andra vara väl värt pengarna.

Du bör också fundera över hur mycket pengar du vill lägga på robotgräsklipparen. En billigare robot kan fungera i en liten trädgård men om den stöter på en kraftig vinkel eller ett hinder kan den få lite problem med att orientera sig och då finns risken att den ger sig iväg utanför sina begränsningslinjer. Då får man ge sig ut och hämta sin gräsklippare innan den ger sig iväg allt för långt bort. Det kan vara okej om det händer någon gång, men att springa ut flera gånger i timmen blir inte hållbart. Om det dessutom sker när man är bortrest kan gräsklipparen irra bort sig rejält. Om roboten åker vilse brukar det ofta räcka med att ta den tillbaka till laddningsstationen och låta den ladda upp sig.

Man kan inte heller komma ifrån att regnsensorer kan vara ett alternativ som är värt att investera en del extra pengar i. Då behöver man inte tänka på att gräs och gräsklippare slits i onödan på grund av fuktigt gräs. Har klipparen en regnsensor kör den också in i sin laddningsstation eller i sitt hus om det är så att det börjar regna under klippningens gång. Man slipper med andra ord stänga av klipparen manuellt om det är regn eller fukt på marken.

Att sköta en robotgräsklippare

För att robotgräsklipparen ska hålla så länge som möjligt kan det vara klokt att se till den då och då. Med jämna mellanrum kan knivarna behöva rengöras. Det kan fastna löv, små pinnar och annat i dem som man behöver ta bort. Om gräsklipparen kör i regn ofta kan knivarna också behöva torkas av och smörjas in ibland. Blir knivarna dåliga så måste gräsklipparens motor jobba rejält mycket hårdare och det sliter på den. Knivarna håller i mellan två och sex månader beroende på hur gräset ser ut, samt beroende på hur mycket grenar och annat som gräsklipparen kör i.

Om man stänger av robotgräsklipparen och vänder på den kan man snabbt se om knivarna ser missfärgade ut. Är de rostiga eller helt enkelt ser slitna ut är det dags att byta dem. Man kan också titta på grässtråna för att se hur knivarna verkar. Grässtråna ska inte se avslitna ut, utan de ska vara jämnt klippta. Det är i regel enkel att byta knivar på de flesta robotgräsklippare. Man brukar bara behöva en skruvmejsel. Man tar helt enkelt bort de gamla knivarna och skruvar dit nya. Ibland går det också att vässa de gamla knivarna. Då kan man spara en del pengar. När du har bytt eller vässat knivarna bör du se till att skruva fast dem ordentligt. Annars finns det en viss risk att de lossnar under gräsklippningen och då kan gräsklipparen gå sönder.

Under vintern bör du ta in din gräsklippare för att göra den ren. Du bör också se till att den förvaras frostfritt. Där bör den stå tills dess att nattfrosten försvinner. Överlag kan det vara klokt att placera robotgräsklipparens laddningsstation på en plats som är torr och frostfri. Efter vinterförvaringen kan du också behöva byta batteriet i din robotgräsklippare. Många varianter börjar varna när batteriet är dåligt och man kan dessutom se att gräsklipparen åker för att ladda oftare. Ju mer gräsklipparen går, desto mer tenderar batteriet att slitas under sommaren.

Att välja en robotgräsklippare

Det finns med andra ord en hel del saker att tänka över innan inköpet av en robotgräsklippare. Det är helt och hållet ett individuellt val om man behöver en sådan till sin trädgård eller inte. Om man vill dra sitt strå till stacken när det gäller miljön ger robotgräsklipparen en hel del mindre utsläpp än en bensindriven variant. Är det så att man vill vara lite extra miljövänlig, eller om man vill spara pengar på driftkostnaderna, kan man också välja en variant som drivs på solceller. Då laddas robotgräsklipparen helt av solen.

Här får du ett par tips som kan vara bra att läsa igenom för att du ska kunna bli så nöjd som möjligt med din robotgräsklippare. Du får också veta mer om vad du bör titta lite extra på när du ska välja en robotgräsklippare som passar i din trädgård. På så sätt kan du njuta av en gräsmatta som i mångt och mycket sköter sig själv.

Sammanfattning – bäst robotgräsklippare

Nu har vi nått slutet av denna omfattande köpguide med tester av olika robotgräsklippare och det är dags att sammanfatta.

För att underlätta ditt val av robotgräsklippare hittar du nedan lista över de robotgräsklippare som vi verkligen kan rekommendera.

Bäst i test robotgräsklippare

Som vi nämnt tidigare har vi valt ut Gardena Smart Sileno Life 1000 till bäst i test bland robotgräsklippare. Du hittar mer information här.

5 bästa robotgräsklipparna

Här sammanställer vi de 5 robotgräsklippare som är bäst på marknaden just nu:

KategoriRobotgräsklippareCirkaprisLägsta pris
Bäst i TestGardena Smart Sileno Life 100015,000Garden Store
PopulärastWORX L200015,000NetonNet
Mest prisvärdGardena Sileno City Smart 50011,500Garden Store
Mest funktionerHusqvarna Automower 430X29,000Garden Store
NyhetBosch Indego 400 Connect12,500Garden Store

Källor

  • https://www.gardenstore.se/robotgrasklippare-gardena-smart-sileno-life-1000
  • https://www.netonnet.se/art/hem-hushall/tradgard/robotgrasklippare/worx-l2000/1007734.11732/
  • https://www.gardenstore.se/robotgrasklippare-gardena-smart-sileno-city-500
  • https://www.gardenstore.se/robotgrasklippare-husqvarna-automower-430x
  • https://www.gardenstore.se/robotgrasklippare-bosch-indego-400-connect

Gardena Smart Sileno Life 1000

9.9

Prestanda

10.0/10

Effektivitet

10.0/10

Tillförlitlighet

10.0/10

Användarvänlighet

10.0/10

Design & byggkvalitet

9.5/10

Funktionalitet

9.7/10

Säkerhet

10.0/10

Pris

10.0/10

Detta gillade vi

  • Klarar hinder på ett bra sätt, klipper riktigt bra, prisvärd och är mycketdriftssäker.
  • Högkvalitetstillverkaren Gardena har med Gardena Smart Sileno Life 1000 tagit fram en ny robotgräsklippare som passar dig med normalstor gräsmatta.
  • Kapaciteten hos denna robotgräsklippare passar utmärkt vid en arbetsyta på upp till 1000 kvadratmeter, men funger väl på något större också.